Här är labbet som blev ”årets arbetsplats”

Här är labbet som blev ”årets arbetsplats”
Biomedicinska analytikern Ewalena Nilsson på Blekingesjukhuset.

De biomedicinska analytikerna på kemlab i Karlskrona stortrivs med både jobbet och ledningen.

11 februari 2015

Stämningen är så god att de nominerade sig själva till att bli årets arbetsplats i Blekinge landsting – och vann.

– Det är mycket tack vare våra chefer vi trivs så bra. De satsar på oss, de ser oss och hör oss. De lyssnar verkligen och vi har öppen kommunikation. Här är inget hyschhysch utan vi ger och tar, säger Ewalena Nilsson, biomedicinsk analytiker på Klinisk kemi på Blekingesjukhust i Karlskrona.

Lyckats rekrytera nya

Hon är, liksom flera av kollegorna, en trotjänare som börjar närma sig pension. Många rutinerade har redan slutat och behovet av nya kollegor är stort. Där har ledningen också lyckats, genom att undvika underbemanning och personalkris, och rekryterat 23 nya biomedicinska analytiker.

– De hugger våra elever och erbjuder både dem och sommarvikarier fast jobb. De ringer också till skolorna och rekryterar.

Må bra- dagen i skogen

Nu finns det ett äldre gäng med erfarna biomedicinska analytiker som har skolat in ett nytt gäng unga. Men det finns inga motsättningar i arbetsgruppen, tvärtom tycker de äldre att det är roligt med nya.

– Visst kan det vara tungt med inskolningarna. Men vi trivs ihop, det blir nya samtalsämnen och till och med en föräldraledighet, det var länge sedan. Vi bjuder alla på oss själva här.

De försöker hitta på aktiviteter tillsammans på fritiden. Just nu har någon satt upp en lapp om en afterwork-kväll. Dessutom har de fått behålla den årliga Må bra-dagen trots att den dragits in i landstinget. Då har de gjort skogsutflykter tillsammans och umgåtts.

Analyserna är avgörande

– Sedan är det själva jobbet vi trivs med. Det är mycket teknik att lära sig och vi måste hänga med i utvecklingen, som går snabbt. Hjärnan får jobba hela tiden

Ewalena Nilsson är glad att landstinget valde just deras avdelning med motiveringen ” en arbetsplats med självförtroende och förmåga att prestera resultat”. De verkar visserligen lite i det dolda på sjukhuset, men är väl medvetna om att deras analyser ofta är avgörande för att patienterna ska få rätt diagnos. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida