Arbetsvillkor

”Här krävs mer än höjda ingångslöner”

”Här krävs mer än höjda ingångslöner”
Vårdförbundets ordförande i Gävleborg, Anna Bergström, oroar sig över bristen på sjuksköterskor.

100 sjuksköterskor saknas inom Region Gävleborg. Enligt Vårdförbundets lokala ordförande, Anna Bergström, är avsaknaden av en rimlig löneutveckling bara ett av problemen.

11 september 2017

De senaste rubrikerna i Vårdfokus om arbetsvillkoren för Vårdförbundets medlemsgrupper i Gävleborg har handlat om specialistutbildade sjuksköterskor som binds vid treårskontrakt, om drogtester av personal och om en lönepolicy som håller ner lönerna.

I dag rapporterar Sveriges Radio P4 att regionen saknar 100 sjuksköterskor och att kirurgavdelningen på Gävle sjukhus har tvingats stänga 10 av sina 22 vårdplatser. Dessutom hade man bara fått en sökande när ansökningstiden till sex sjukskötersketjänster nyligen gick ut.

Och det trots att arbetsgivaren försöker locka med utbildningstjänster.

Satsningarna räcker inte

Anna Bergström. Vårdförbundets ordförande i Gävleborg, säger till Vårdfokus att det behövs mer än utbildningstjänster för att lösa personalbristen. Lönerna är en del. Även om regionen har gjort satsningar under senare år är lönenivåerna för Vårdförbundets medlemsgrupper låga jämfört med övriga landet.

– Löner är att förstås ett problem, men även om en bra lön får folk att komma till en arbetsplats så räcker det inte för att de ska stanna. För det krävs goda arbetsvillkor med humana arbetstider och tillräckligt med kolleger, säger Anna Bergström.

Till Sveriges Radio säger HR-ansvarig i regionen, Karin Rystedt, att satsningar görs och att villkoren för sjuksköterskorna är väldigt goda. Anna Bergström håller inte med och när hon pratar om vikten av att höja lönerna menar hon inte bara ingångslönerna.

Behövs bättre löneutveckling

– En konsekvens av de höjda ingångslönerna är att erfaren och kunnig personal som har arbetat länge halkar efter lönemässigt. Om Vårdförbundets medlemsgrupper ska vilja vara kvar på sina arbetsplatser måste de erbjudas en rimlig löneutveckling.

Anna Bergström har tre konkreta tips till arbetsgivarna inom regionen:

  • Erbjud erfaren personal en rimlig löneutveckling.
  • Erbjud utbildningstjänster utan bindningstid på tre år.
  • Se över ob-tillägget för personal som arbetar natt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida