Hundratals fler förlossningar med bibehållen bemanning på Karolinska
Arbetsmiljön på förlossningsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har kraftigt försämrats de senaste åren. Samma personalstyrka ska klara av hundratals fler förlossningar. Vårdförbundet har inte fått något gehör från arbetsgivaren och vänder sig därför till Arbetsmiljöverket.
Arbetsbelastningen på förlossningsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har ökat kraftigt de senaste åren. Grundbemanningen med sex barnmorskor och fyra undersköterskor är i dag densamma som för tio år sedan, då drygt 1 000 färre förlöstes.
Det senaste halvåret har situationen eskalerat. Dels för att man vid årsskiftet bestämde att ytterligare 150 förlossningar ska genomföras, dels för att Karolinska universitetssjukhuset i Solna under våren tvingats stänga sex förlossningsrum på grund av en vattenläcka som krävt ett omedelbart stambyte.
248 outtagna raster
Enligt Helene Bernmark-Liikamaa, Vårdförbundets förtroendevalda på arbetsplatsen, ska samma personalstyrka klara av ungefär 500 fler förlossningar jämfört med förra året.
– Det säger sig självt att det är ohållbart. Under mars, april och maj hade vi 248 outtagna raster. Det är våra redovisade siffror, men det reella antalet är betydligt högre. Personalen springer som skållade råttor men hinner ändå inte ge patienterna det stöd som är nödvändigt. Numera innebär en bra dag på jobbet att man kan ta rast, säger hon.
Anledningen till att personalen inte längre räcker till är de tuffa sparkraven. Kvinnokliniken på Karolinska ska spara in tio procent på personalen. Även om inte förlossningsavdelningen är lika hårt drabbad så tillsätts inte tjänster när personal slutar. Dessutom påpekar Helene Bernmark-Liikamaa att patientsängarna är de äldsta i länet och mycken annan utrustning har alldeles för många år på nacken.
Förvärras under sommaren
– Under semestern har det blivit ännu värre. I mitten av juli presenterade arbetsgivaren ett erbjudande om bonus för dem som skjuter på sin semester eller tar extrapass. Men det var alldeles för sent. Vi hinner helt enkelt inte med allt.
I slutet av juli lämnade Vårdförbundet över en 6:6a-anmälan, begäran om arbetsmiljöåtgärd, till arbetsgivaren, med krav på en arbetsmiljökartläggning för barnmorskor och undersköterskor.
I ett mejl svarar Per-Olof Karlström, tillförordnad verksamhetschef, att frågan är så viktigt att ordinarie befattningshavare måste vara i tjänst för att utreda och vidta lämpliga åtgärder. Ordinarie verksamhetschef återkommer i tjänst den 6 augusti och kommer då att sammankalla berörda parter till ett möte.
”Något måste hända”
Men Vårdförbundet tycker inte att svaret är tillräckligt och hänvisar därför ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.
– Vi har försökt få gehör för problemen under två års tid, men det skjuts alltid på framtiden. Nu tycker vi att det måste hända någonting, säger Helene Bernmark-Liikamaa.