Kritiserat journalsystem i Skåne skrotas

Kritiserat journalsystem i Skåne skrotas
De många extraklick som journalsystemet i Skånes öppenvård kräver har stressat både sjuksköterskor och läkare och gett dem musarm och nacksmärtor. Arkivbild: Mostphotos

Två år efter införandet har Region Skåne bestämt sig för att byta journalsystem i öppenvården, enligt uppgifter till Norra Skåne. Vårdförbundet välkomnar beskedet.

– Det är på tiden. Öppenvårdens journalsystem har varit ett sorgebarn som ställt till det från allra första början. Enligt de av våra medlemmar som arbetar med det är det patientosäkert och svårjobbat, säger Vårdförbundets ordförande i Skåne Mats Runsten.

Fackliga protester

Journalsystemet PMO, Profdoc Medical Office, som började införas i Region Skåne vintern 2013 visade sig vara svåröverskådligt, tidsödande och krångligt. De många extraklick som krävdes stressade sjuksköterskorna och läkarna och gav dem musarm och nacksmärtor.

– Vi hade hört kritik från andra landsting som redan infört det här journalsystemet. Nästa gång vore det bra om Region Skåne var mer noggrann och lyssnade på dem som ska använda systemet. Men det är inte första gången man upphandlat journalsystem utan att konsultera vare sig dem som ska använda det eller de fackliga organisationerna, konstaterar Mats Runsten.

Redan i april lämnade huvudskyddsombuden för Vårdförbundet, Läkarförbundet, Kommunal och Vision en anmälan till Arbetsmiljöverket. Två månader senare kritiserade myndigheten Region Skåne för att inte ha bedömt vilka arbetsmiljörisker som införandet kunde föra med sig.

35 miljoner kronor

Efter sommaren var det Vårdföretagarnas tur att protestera. Branschorganisationen JO-anmälde Region Skåne för att försöka tvinga på dem ett dåligt journalsystem.

– Bra att det byts ut, men det är sorgligt att det har tagit sådan lång tid när kritiken varit så massiv redan från början, och synd på alla pengar det kostat. Tyvärr lär vi få dras med det flera år till. Att upphandla ett nytt och bättre tar tid, liksom implementeringen, inte minst att utbilda alla användarna, bedömer Mats Runsten.

Systemet kostade 25 miljoner kronor att köpa in och justeringar de första månaderna ytterligare 10 miljoner.

800 användare

Vårdfokus har sökt Lars Kristensson, förvaltningschef för medicinsk service i Region Skåne. Till Skånska Dagbladet har han sagt att ett nytt system ska upphandlas nästa år och de första pilotprojekten dra i gång året därpå.

Journalsystemet PMO omfattar i dag 1,5 miljoner patienter och 800 användare i Skåne, däribland 150 vårdcentraler.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida