fackligt

Över 10 000 har anmält covid som arbetsskada

Över 10 000 har anmält covid som arbetsskada
Arkivbild: Mostphotos

Hittills har över 10 000 anställda inom vård, omsorg och sociala tjänster — varav cirka 2700 sjuksköterskor — anmält covid-19 som arbetsskada. Nu går facken samman och kräver mjukare regler i den kollektivavtalsbaserade arbetsskadeförsäkringen.

21 januari 2021

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att anmälningarna om coronarelaterade arbetssjukdomar ökar vecka för vecka. Från pandemins start fram till den 19 januari 2021 har det gjorts 11027 anmälningar, varav strax över 90 procent rör vård, omsorg och sociala tjänster.

Bland Vårdförbundets grupper och andra patientnära yrken ser siffrorna ut så här:

  • Undersköterskor och sjukvårdsbiträden: 4764
  • Sjuksköterskor: 2766
  • Läkare: 371
  • Fysioterapeuter: 168
  • Barnmorskor: 31
  • Biomedicinska analytiker: 19

För sjuksköterskor innebär det en ökning med 963 anmälningar, eller 38 procent, sedan slutet av oktober, då Vårdfokus senast skrev om statistiken. I den artikeln sa Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro:

— Jag är besviken över att man inte lyckats skydda våra medlemmar. Vi vet att det funnits en otydlighet när det gäller skyddsutrustning, vi vet att många fått jobba långa pass och att personal flyttats runt. Nu måste arbetsgivarna och politikerna ta ansvar för det här.

Ökad risk för vårdpersonal

En svensk studie visar att personal på covidavdelningar har högre risk att själva insjukna, jämfört med personal som inte jobbar med konstaterat smittade. En annan studie visar att en tredjedel av den vårdpersonal som haft covid-19 blev svårt sjuka, många hade långdragna komplikationer. Över 50 procent av de som varit sjuka trodde sig ha blivit smittade via sitt arbete, men av dem hade knappt hälften anmält detta som en arbetsskada.

Hur många av anmälningarna till Arbetsmiljöverket som även resulterat i en anmälan om ersättning till AFA Försäkring, som har den kollektivavtalsbaserade arbetsskadeförsäkringen, är oklart – deras statistik har en eftersläpning på två år.

Som det är i dag måste sjukdomstillståndet kvarstå i 180 dagar för att personalen ska få rätt till arbetsskadeersättning från AFA. I våras framförde OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd — som samlar Vårdförbundet och ytterligare 13 fackförbund inom offentlig sektor — krav på att 180-dagarsregeln ska strykas samt att de normalt gällande bevisreglerna för att smitta skett på arbetet ska lättas upp. SKR sa nej.

”Det är inte rimligt”

Men fackförbunden har inte gett upp. Under tisdagen skickade OFR, Akademikeralliansen och Kommunal en ny förhandlingsframställan till SKR. De vill se en tidsbegränsad ändring av villkoren i arbetsskadeförsäkringen, direkt kopplat till covid-19.

Eva Fagerberg, kanslichef på OFR.

— Vi tycker att arbetsgivarna varit alldeles för dåliga på att skydda vårdpersonalen. De måste åtminstone kompensera med en trygg försäkring. Vi vet mer i dag än vad vi gjorde i våras. Vi är mitt i en andravåg där många inom kommuner och regioner blir sjuka, många får långdragna problem. Som det är nu kan du vara sjuk i 179 dagar och inte få en krona från försäkringen, vilket innebär ett kännbart slag mot privatekonomin. Det är inte rimligt, och därför ställer vi nya krav, säger Eva Fagerberg, kanslichef på OFR.

Tycker dagens system räcker

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR, säger att det är väntat att antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket och AFA ökar eftersom det är en stor smittspridning i samhället.

— Om det finns en direkt koppling till arbetet eller om man blivit smittad någon annanstans, det kan jag inte uttala mig om, utan det får man försöka klargöra när ärendena kommer in och bedöms. Men visst, eftersom vårdpersonal hela tiden rör sig bland konstaterat smittade finns det en ökad risk, säger Niclas Lindahl.

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR.

Är inte det tillräckliga skäl för att gå fackförbunden tillmötes och erbjuda en ännu tryggare försäkring?

— Vi menar att det redan nu finns ett heltäckande system på plats. Det finns en allmän och kollektivavtalad försäkring både när det gäller sjukdomsfall och arbetsskador, samtidigt som arbetsgivarna har ett sjuklöneansvar. Fackförbunden har fokus på den kollektivavtalsbaserade arbetsskadeförsäkringen.

Orsaken är att den ger bättre ersättning än vanlig sjukskrivning, är det inte rimligt att arbetsgivarna ställer upp med det när personal som kämpar i frontlinjen blir sjuk?

— Ja, jag har hört det argumentet från fackförbunden. I våras sa vi nej till en förändring just för att vi tycker att det finns ett heltäckande system. Nu har vi fått in en ny förhandlingsframställan som vi analyserar, för att se om det finns något nytt som gör att vi ska ta oss an förhandlingen på ett annat sätt. Men det är ännu för tidigt att säga något om det, vi utesluter ingenting.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida