Psykavdelning 22 i Varberg öppnad

Psykavdelning 22 i Varberg öppnad
Sjuksköterskorna är glada över att vi ingrep, nu äntligen kan de känna sig trygga, säger Vårdförbundets ordförande i Halland, Gunnel Persson. Foto: Ulf Huett

I går kväll började patienterna flyttas tillbaka till den psykiatriska vårdavdelning som Vårdförbundets och Kommunals huvudskyddsombud stängde dagen före för att personalens säkerhet inte kunde garanteras. Öppningen kunde ske sedan kliniken i Varberg satt in väktare på alla de fyra avdelningarna.

Sent i går eftermiddag kom Arbetsmiljöverket med sin dom. Fungerande larm eller minst en väktare per avdelning dygnet runt var Arbetsmiljöverkets krav för att inte omedelbart stänga hela den psykiatriska kliniken i Varberg.

Väktare dygnet runt

Det innebär minst åtta väktare per dygn. Och det ska vara auktoriserade väktare.

Larm kunde förvaltningen inte få fram men efter halvannan timme var väktare på plats och återflytten av patienter kunde börja.

– Jag pratade med våra medlemmar vid niotiden. Då hade återflytten börjat. Det var ganska rörigt, men sjuksköterskorna var glada, berättar Gunnel Persson, Vårdförbundets ordförande i Halland.

Ännu inget larm i sikte

I dag ska facken och arbetsgivaren gemensamt gå igenom Arbetsmiljöverkets sjusidiga beslut.

– Nu äntligen känner personalen sig helt trygg. Sedan kan jag som sjuksköterska inte låta bli att fundera på hur lämpligt det är för patienterna med väktare på avdelningen, säger Gunnel Persson.

Region Halland skriver i ett pressmeddelande att arbetet med att skaffa ett nytt larm är inlett och att diskussioner med tekniska specifikationer och detaljer kring det både kräver en långsiktig och en kortsiktig lösning.

Kliniken har totalt 52 patienter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida