Arbetsmiljö

Södersjukhusets återhämtningskampanj i blåsväder

Södersjukhusets återhämtningskampanj i blåsväder
Lappar om återhämtning som satts upp i Södersjukhusets personalrum har väckt reaktioner på sociala medier. Foto: Södersjukhuset.

Att vårdpersonal på planscher ­uppmuntras att lyssna inåt och andas när det är stressigt har väckt starka reaktioner i sociala medier under veckan. "Otroligt provocerande" och "huvudlöst" menar några, andra uppmanar kollegorna att säga upp sig direkt i protest mot arbetsgivaren.

I personalrum på Södersjukhuset har det en tid suttit lappar med budskap om att ”Stanna upp – lyssna inåt” och ”Ta tre djupa andetag”. Lapparna blev i veckan en snackis på sociala medier där de fotats av och postats i olika sjuksköterskegrupper.  

”Seriöst?”, ”Otroligt provocerande – det hjälper inte att andas när man inte hinner dricka/äta/gå på toaletten” och ”Huvudlöst” är några av kommentarerna från sjuksköterskor i grupperna. Andra uppmanar kollegorna på Södersjukhuset att säga upp sig direkt i protest mot arbetsgivaren.

Lapparna är en del av kampanjen ”Håll Sös friskt” som arrangeras av Hälsoteamet på sjukhuset. Mariette Veideskog, arbetsmiljöspecialist och ansvarig för Hälsoteamet, säger till Vårdfokus att de inte fått någon kritik från medarbetare på sjukhuset, men beklagar om det uppfattats som något negativt i sociala medier.

– Det är jättetråkigt att det uppfattats så. Bilderna är ryckta ur sitt sammanhang och det handlar självklart inte om att det är individen som enbart har ansvar för sin arbetsmiljö, säger hon till Vårdfokus.

Porträtt Mariette Veideskog
Mariette Veideskog är sektionschef för Hälsoteamet på Södersjukhuset. Foto: Torkel Ekqvist Fotogruppen Sös.

Del av ett större sammanhang

Kampanjen är en del av Hälsoteamets arbete för att hjälpa personalen att få återhämtning, förklarar hon.

­- Efter pandemin kan det inte ha undgått någon att det finns ett stort behov av återhämtning hos vårdpersonalen. Vi har tagit del av den senaste forskningen inom området och vill föra ut den kunskapen till medarbetarna, säger Mariette Veideskog.

Hon hänvisar framför allt till forskning som gjorts av Anna Dahlgren på Karolinska institutet och Lina Ejlertsson vid Lunds universitet. För att få återhämtning är det bland annat viktigt med reflektion, teamkänsla och mikropauser.

– Det handlar om att ta små pauser i vardagen på jobbet. Det var så lapparna kom upp – för att påminna om det. De skickades ut med ett följebrev som förklarade vikten av återhämtning under arbetsdagen, med hänvisning till forskning. De är som sagt bara en del av ett större sammanhang, säger Mariette Veideskog.

För att främja återhämtning, understryker hon, behöver man arbeta på flera nivåer – det vill säga inom organisationen, på den lokala arbetsplatsen och för individen. Sjukhuset har bland annat projekt som syftar till att skapa utrymme för kontinuerlig reflektion, pulsmätningar (korta undersökningar till medarbetarna för att se över deras arbetssituation och hitta förbättringsområden) och fånga upp resultat från medarbetarundersökningar. Region Stockholm har också en app som personalen kan ladda ned med olika tips kring återhämtning.

– Vi vill att det ska vara legitimt att prata om återhämtning överallt, säger Mariette Veideskog.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida