Tuff arbetssituation på barnkliniken vid Falu lasarett

Personalen på barn- och ungdomskliniken vid Falu lasarett mår inte bra. Under lång tid har ökade sjukskrivningar, uppsägningar och personalbrist varit vardag. Nu har Vårdförbundet vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Det ekonomiska läget i landstinget Dalarna är pressat. Efter beskedet i mitten på februari om sparbeting på 200 miljoner kronor de nästkommande tre åren samt beslutet att ensidigt säga upp samtliga arbetstidsavtal inom landstinget är många medarbetare rejält besvikna.

En av de avdelningar som drabbats hårt är barn- och ungdomskliniken, avdelning 34, vid Falu lasarett. De senaste två åren har 16 sjuksköterskor slutat och under 2012 ökade sjukskrivningarna med hela 40 procent. Enligt uppgifter från verksamhetschefen Anna Olivecrona till Nya Ludvika Tidning betalades totalt 5 317 övertidstimmar ut till personalen förra året. I dagsläget saknas minst fyra heltidstjänster.

Avdelningen belastad sedan tidigare

Enligt Lars Ludvigsson på Vårdförbundet Dalarna har avdelningen brottas med arbetsmiljöproblem allt sedan landstinget drev igenom besparingar på barnkliniken för ett par år sedan.

– Beskeden som kom nu blev ett extra pålägg på en redan belastad arbetsplats. Ett tag slutade en sjuksköterska i veckan här. Det är klart att det blev droppen för många när arbetstidsmodellerna sades upp, säger Lars Ludvigsson.

Måste få till en attraktiv arbetsplats

Avdelningsledningen har gjort vad den kan för att lösa den akuta situationen med hjälp av inhyrd personal, men nu krävs en mer långsiktig plan anser Lars Ludvigsson. Tillsammans med skyddsombudet Bitte Siljevåg väljer man därför att skicka en så kallad 6:6a anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Arbetsmiljön är ordenligt hotad och vi behöver hjälp utifrån för att rätta till den. Pengar till löner måste naturligtvis till, men utbildning är en annan väg. Vi anser att det vore bra att få till en st-liknande tjänst där sjuksköterskorna kan läsa 25 procent på arbetstid. Barnkliniken är en specialiserad verksamhet där detta skulle passa utmärkt, säger Lars Ludvigsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida