Dalarna. Ambulanssjuksköterskor rasar över uppsagt avtal

Dalarna. Ambulanssjuksköterskor rasar över uppsagt avtal
Ambulanssjuksköterskorna i Dalarna är oroade över att de nu får längre arbetstid än ambulanssjukvårdarna som har 36 timmar och 20 minuter i citt centrala avtal. Arkivbild: Colourbox

Landstinget i Dalarna har sagt upp det lokala kollektivavtalet för ambulanssjuksköterskorna. Nu riskerar de att få längre arbetstid utan ett öre i ersättning. Ilskan och besvikelsen är stor bland sjuksköterskorna och Vårdförbundet fördömer arbetsgivarens agerande.

– Alla är fruktansvärt besvikna och upprörda, säger Anders Olsson, ambulanssjuksköterska i Falun och förtroendevald för Vårdförbundet.

Redan den 3 december sades avtalet upp, men trots upprepade påstötningar har Vårdförbundet inte fått någon inbjudan till förhandlingar om ett nytt avtal förrän nästa vecka.

– Hela jul- och nyårshelgen har folk gått och varit frustrerade över bristen på information. Det här är förödande för arbetsmiljön och vi tycker att arbetsgivarens beteende gränsar till förakt gentemot oss, säger Anders Olsson.

Två timmar mer

Det lokala avtalet har gett ambulanssjuksköterskorna en arbetstid på 36 timmar och 20 minuter. Om arbetsgivaren nu i stället väljer att tillämpa det centrala avtalet innebär det att arbetstiden förlängs med nästan två timmar i veckan till 38 timmar och 15 minuter.

– Vi får se var vi landar efter förhandlingarna nästa vecka, men vi är oroliga för att arbetsgivaren inte förstår att de som arbetar dygnets alla timmar inte orkar jobba lika mycket. Det sliter oerhört att arbeta natt, säger Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet Dalarna.

Måste spara

Hälso- och sjukvården i Dalarna har haft problem med ekonomin i flera år och trots omfattande sparpaket har landstinget samlat på sig ett stort underskott. Nu vänder man på varenda sten för att spara än mer och enligt landstingets förhandlingschef Lennart Hansson Böe är det lokala avtalet med ambulanssjuksköterskorna för dyrt. Till Dalarnas tidning säger han att det beror dels på den kortare arbetstiden och dels på hur det lokala ob-systemet är konstruerat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida