utförsäkringar

Utförsäkringarna stoppas – men Linnea kommer i kläm

Utförsäkringarna stoppas – men Linnea kommer i kläm
Många har utförsäkrats under coronapandemin. Nu är en lagändring på väg. Arkivbild: Mostphotos

I mars ändras den så kallade 180-dagarsregeln i sjukförsäkringen. Men redan i dag pausar regeringen alla prövningar. För sjuksköterskan Linnea kommer beskedet för sent, hon är redan utförsäkrad och omfattas inte.

Vårdfokus har i flera tidigare artiklar berättat om kritiken mot 180-dagarsregeln. Bland annat har Vårdförbundet drivit på för en förändring sedan flera medlemmar drabbats av långtidscovid och utförsäkrats. När opinionen svängde gick regeringen fram med ett lagförslag för att stoppa prövningen vid dag 180.

Men kritiken har fortsatt, inte minst för att många riskerar att komma i kläm och utförsäkras i väntan på att den nya lagen ska träda i kraft, i mars nästa år.

Därför föreslår regeringen i dag att Försäkringskassan tillfälligt stoppar samtliga 180-dagarsprövningar. Arbetsförmågan ska istället fram till dag 365 prövas mot arbete hos den arbetsgivare man redan har, i stället för mot ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Förordningsändringen ska gälla retroaktivt från den 21 december och bedöms kosta cirka 100 miljoner kronor.

”En problematisk lagstiftning”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som länge drivit på för en förändring av sjukförsäkringen, är glad över regeringens besked i dag.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Dan Lepp

— Vi har cirka 80 medlemmar som kämpade i frontlinjen i början av pandemin, som själva drabbades av långtidscovid och nu är utförsäkrade eller på väg att bli det. Det är viktigt att regeringen tar tag i detta för att så många som möjligt ska få en trygg rehabilitering tillbaka till sitt vanliga arbete. Det gäller inte bara våra medlemmar, det är många i befolkningen som nu får vänta länge på vårdinsatser på grund av pandemin. Deras rehabilitering försenas, då är det fullständigt absurt att man utförsäkras. Det är överhuvudtaget en problematisk lagstiftning som behöver ses över grundligt, säger Sineva Ribeiro.

Som Vårdfokus tidigare berättat vill regeringen gå vidare med ytterligare förändringar av sjukförsäkringen, bland annat prövningen av arbetsförmågan dag 365. Men varken dagens besked eller framtida lagändringar hjälper sjuksköterskan Linnea som vi tidigare skrivit om.

Går runt systemet

Hon rehabiliteras och arbetar deltid på sin ordinarie arbetsplats, en barnklinik på ett mellanstort sjukhus, och är på god väg tillbaka. Ändå drog Försäkringskassan nyligen in sjukpenningen när hon passerade dag 180. Hon tvingades anmäla sig till Arbetsförmedlingen och söka jobb för att skydda sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Men Arbetsförmedlingen ansåg att Linnea inte behövde söka andra jobb, det fanns inga andra jobb som hon skulle klara bättre än det hon redan har. Linnea hamnade alltså i kläm mellan två myndigheter, för sjukpenningen är fortsatt indragen. Det enda hon vill är att få komma tillbaka till sin arbetsplats, som hon älskar.

— Det är en fullständigt absurd situation. Som tur är har jag en bra och förstående arbetsgivare. Jag arbetar fortfarande deltid och har fått anpassade arbetsuppgifter för att komma tillbaka i min egen takt. För den del som jag är sjukskriven låter min arbetsgivare mig ta ut semesterdagar, på det viset skyddar vi min SGI. Vi får helt enkelt gå runt systemet för att det ska funka, säger Linnea.

Hon hoppas att ingen annan ska behöva vara med om samma sak, och tycker därför att det är bra att regeringen går fram med förändringar.

—Men det är fel att det inte hände något tidigare, säger Linnea.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida