Klart med bonus för natt- och skiftarbete i Dalarna

Klart med bonus för natt- och skiftarbete i Dalarna
I avvaktan på ett nationellt arbetstidsavtal ska landstinget Dalarna utarbeta en lokal bonus för natt- och skiftarbetare. Arkivbild: Colourbox

Vårdförbundet och landstingsledningen på väg mot en uppgörelse.

Det kommer att bli någon form av bonus till dem som arbetar på natten eller har roterande skift vid landstinget i Dalarna. Uppgörelsen berör 650 inom Vårdförbundets yrkesgrupper: sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Påtryckningar från golvet

Detaljerna i uppgörelsen mellan Vårdförbundet och landstinget Dalarna är fortfarande inte klara och parterna ska träffas igen i början av nästa vecka. Men Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Kerstin Erlandsson, är nöjd:

– Jag är jätteglad för att både sjuksköterskor och läkare så modigt har gått ut i medierna och berättat om hur tufft de har det så att vi har fått till den här öppningen. Nu har vi fått en gemensam bild av problemen och har börjat lösa dem tillsammans, säger hon.

Pressar SKL till centralt avtal

Som Vårdfokus tidigare har berättat i flera artiklar vill Vårdförbundet i dagsläget inte teckna lokala arbetstidsavtal eftersom man vill få till ett centralt avtal. Därför blir den nya bonusen inte i form av ett ömsesidigt avtal, utan ensidigt från arbetsgivaren.

– Men vi har också fått veta att landstinget i Dalarna kommer att ta kontakt med arbetsgivarorganisationen SKL och förklara att man vill ha ett centralt avtal. Det ser vi som ett stort framsteg, säger Kerstin Erlandsson.

Glesare helgtjänstgöring

I ett pressmeddelande från landstinget sägs också att parterna är överens om att fortsätta arbetet med arbetsmiljöfrågor, god yrkesintroduktion, tydliga lönekriterier samt att jobba för glesare helgtjänstgöring.

Landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg säger att hon är nöjd med samtalen och att hon är övertygad om att detta kommer att leda till att det blir lättare både att behålla och rekrytera medarbetare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida