Arbetstider

”Ett avtal vi är väldigt glada över”

”Ett avtal vi är väldigt glada över”
Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör. Foto: Almega

De privata vårdföretagarna är också nöjda med det nya avtalet med Vårdförbundet och hoppas på tätare samarbete framöver för att hitta gemensamma lösningar på sjuksköterskebristen.

14 januari 2019

Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna har just tecknat ett nytt avtal som bland annat ger privatanställda nattarbetare kortare veckoarbetstid – ett krav som var viktigt för Vårdförbundet. Resultatet blev ett avtal där privatanställda som arbetar natt har samma villkor som offentliganställda nattarbetare.

Nöjd med helheten

– Det här är ett avtal vi är väldigt glada över, det är en bra helhetslösning som gör att de privata utförarna kan fortsätta vara bra arbetsgivare, säger Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör.

Läs också: Almega säger ja till sänkt veckoarbetstid vid nattarbete

Hon tror att förhandlingarna tog lång tid för att parterna inte riktigt förstod varandra i början. Men sedan lossnade kommunikationen och förhandlingarna kunde landa i en lösning som alla blev nöjda med, berättar hon.

– I sjukvården är konkurrensen hård om arbetskraften. Exempelvis när det gäller akutvårdsverksamheten så vet vi att många redan har lokala avtal där man hittat lösningar för arbetstider. Våra medlemmar kan inte skilja ut sig med avsevärt andra villkor jämfört med den övriga arbetsmarknaden, säger Inga-Kari Fryklund.

Hoppas på samarbete

Det hon är mest nöjd med i avtalet är en protokollsanteckning där Vårdförbundet och Vårdföretagarna kommit överens om att samarbeta för att hitta lösningar för att få fram fler specialistutbildade sjuksköterskor.

Vårdföretagarna vill att deras medlemmar ska få större tillgång till statliga satsningar, för att kunna erbjuda fler anställda specialistutbildning med lön. Förhoppningen är att få draghjälp av Vårdförbundet i det här påverkansarbetet.

Kompetensförsörjning stor fråga

Hittills har Almega Vårdföretagarna lagt stor energi på att jobba för att få behålla vinster i välfärden. Nu när det verkar vara politiskt överspelat kommer den nya stora frågan för arbetsgivarorganisationen att bli vårdens kompetensförsörjning, berättar Inga-Kari Fryklund. En fråga som hon ser som en viktigare utmaning för välfärden.

– Vårdföretagarna kommer att kliva fram när det gäller kompetensfrågorna. Vi ser att kompetensförsörjningen är en avgörande fråga och här hoppas jag att vi kan kroka arm med bland andra Vårdförbundet. Vi måste lösa saker gemensamt och blir starkare tillsammans.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida