Känner sig motarbetade av sitt eget fackförbund

Känner sig motarbetade av sitt eget fackförbund
I går samlades de berörda sjuksköterskorna i Motala till ett stormöte. En handuppräckning visade att de flesta var beredda att begära utträde ur Vårdförbundet. Foto: Anders Törnström, Motala&Vadstena Tidning

Flera sjuksköterskor vid Motala lasarett har begärt utträde efter att Vårdförbundet mot deras vilja vägrat skriva på ett lokalt arbetstidsavtal.

– Hittills har minst 30 av oss begärt att få lämna Vårdförbundet. Själv ska jag fundera över helgen, säger sjuksköterskan Malin Asplind som arbetat på medicinska specialistkliniken i drygt tio år.

På kliniken, som omfattar akutenheten, flera medicinska avdelningar och den lasarettsanslutna hemsjukvården, arbetar i dag cirka 130 sjuksköterskor.

90 procent av heltid

Fram till för några år sedan hade de ett lokalt arbetstidsavtal som innebar att sjuksköterskorna och undersköterskorna bara jobbade 90 procent av en heltid men fick betalt för 100. I gengäld var en del av arbetstiden rörlig, vilket innebar att de utan övertidsersättning gick in och täckte upp för varandra vid sjukdom, semestrar och annan frånvaro.

Men liksom många andra landsting och regioner beslutade Östergötland att ensidigt säga upp avtalet, vilket upprörde personalen. Såväl Vårdförbundet som Kommunal har sedan dess legat på ledningen för att de ska få tillbaka avtalet.

Vårdförbundet vill ha centralt avtal

Men när sjukhusdirektören nyligen meddelade att hon är villig att skriva på ett nytt kvotavtal sade Vårdförbundet i Östergötland nej.

Som Vårdfokus berättat tidigare beslutade nämligen Vårdförbundets styrelse i höstas att inga lokala avtal med kvoter för nattarbete ska skrivas på (se länk till höger). Förbundet vill på så sätt pressa arbetsgivarna att istället förbättra villkoren i det centrala kollektivavtalet, som inte kan sägas upp lika lättvindigt som ett lokalt avtal.

– Det har blivit som ett mantra från Vårdförbundet, det här att det ska skrivas ett centralt avtal. De vill att vi ska vara eniga och tänka långsiktigt. Men vi förstår inte varför vi inte kan få ett bra lokalt avtal under tiden som förbundet gör sina centrala förhandlingar. Vi tjänar ändå cirka fyra timmar i veckan på det, säger Malin Asplind.

Behöver återhämtning

Hon berättar att Vårdförbundet har lagt ett motbud: att sjuksköterskorna kompenseras med en tioprocentig löneökning.

Men det tror sjuksköterskorna inte att arbetsgivaren skulle gå med på. Det skulle heller inte ge dem den ledighet som de eftersträvar.

– Vi måste ha återhämtning, och vi måste ha det nu. Det saknas i dag cirka 25 sjuksköterskor. Ett avtal tror vi skulle underlätta rekryteringen, säger Malin Asplind.

För sjuksköterskorna känns det också extra besvärligt att undersköterskorna från och med mars kommer att arbeta enligt den så kallad 90/10-modellen, eftersom Kommunal har sagt ja till avtalet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida