arbetstid

Längre arbetstid för vårdpersonal i Jämtland

Längre arbetstid för vårdpersonal i Jämtland
Östersundsmodellen med förkortad arbetstid har funnits i många år vid regionsjukhuset i Östersund. Andra arbetstidsmodeller finns bland annat inom psykiatrin, akuten, ambulansen, neonatal och röntgen.

Region Jämtland Härjedalen har valt att säga upp alla lokala arbetstidsmodeller. Det leder till att många nu får en ökning av arbetstiden med drygt en timme i veckan.

– Det här känns dystert. Arbetsgivaren har inte velat möta oss alls i en diskussion kring arbetstiderna, säger Roger Bergebo, ordförande för Vårdförbundet avdelning Jämtland.

Fem timmar mer i månaden

Sedan december förra året, då regionen sade upp alla lokala arbetstidsmodeller, har förhandlingar pågått mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren. I går avslutades förhandlingarna i oenighet. De båda parterna står långt ifrån varandra.

Roger Bergebo är ordförande för Vårdförbundets avdelning Jämtland. Foto: Ulf Huett.

Det innebär att från april är det kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) som gäller. Enligt det är heltidsmåttet 38,25 timmar i veckan. Det ska jämföras med 37 timmar i veckan för alla som har den så kallade Östersundsmodellen.

– Det blir 5 timmar mer i arbetstid på varje fyraveckorsperiod. Går du på rotation blir det i vissa fall mer. Alla som haft någon arbetstidsmodell kommer att få förlängd arbetstid, säger Roger Bergebo.

Vårdförbundets yrkande i förhandlingarna var att heltidsmåttet skulle vara 36 timmar i veckan samt 35,20 timmar för dem som arbetar roterande och 33,20 för dem som arbetar mycket natt. Men när det gäller att diskutera arbetstider har Vårdförbundet mötts av kalla handen.

Ekonomiska problem

– Arbetsgivaren har inte kunnat möta yrkanden om sänkt arbetstidsmått. Förändring är alltid tufft, men utifrån regionens ekonomiska läge är det nödvändigt. Alternativet hade varit att behöva säga upp fler medarbetare. Vi har de pengar vi har och vi måste vända på alla stenar, säger HR-direktören Krister Eriksson, i ett pressmeddelande.

Läs också: Sjuksköterskor försvinner när Jämtland Härjedalen skär ner

Hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist pekar på att det är en fördel att alla i regionen nu går på samma avtal. Hon tror också att det kommer finnas goda förutsättningar att få tid till återhämtning genom att satsa på fortsatt arbete med hälsosamma scheman.

– Vi ser i dag att många lägger arbetspass tätt ihop, många dagar i rad för att få en längre ledighet någon annanstans i schemaperioden. Det är viktigt att medarbetare kan påverka sina arbetstider, men vi behöver öka kunskapen kring hälsosam arbetstidsförläggning, säger Maria Söderkvist i pressmeddelandet från regionen.

Orolig för reaktionerna

Vårdförbundets Roger Bergebo ser med oro på hur det här kommer att tas emot bland medlemmarna.

– Många är redan frustrerade över en tuff arbetsmiljö och besparingar i vården. Jag är rädd för att det här blir droppen som får bägaren att rinna över. Regionen har svårt att rekrytera och jag är orolig för att det här får effekten att flera av våra medlemmar väljer att lämna vården helt och hållet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida