”Medlemstrycket gjorde avtalet möjligt”
Det är tack vare medlemmarnas påtryckningar och lokalavdelningarnas hårda arbete som Vårdförbundet lyckades i förhandlingarna med SKL, säger Sineva Ribeiro. Hon är nöjd med det nya nattavtalet, men ser det inte som hela lösningen.
Det finns många lokala nattavtal som är bättre än den centrala lösning som Vårdförbundet förhandlat fram med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det är Sineva Ribeiro medveten om.
Hon tror att många medlemmar kommer att bli nöjda, men inte alla. Själv är hon nöjd. För hon ser det centrala avtalet med SKL som en ny viktig grund för lokala förhandlingar om hälsosamma arbetstider.
Långsiktigt och stabilt
Och ett central avtal som kortar arbetstiden vid nattarbete och ger mer återhämtning och vila är viktigt eftersom det är långsiktigt och stabilt, säger hon.
– Det här kan inte landstingen och regionerna använda som en budgetregulator och plötsligt säga upp när pengarna tryter.
Landstingen och regionerna var redo för den här överenskommelsen. Men kommunerna var det inte. Sineva Ribeiro ser därför extra mycket fram emot den delen av avtalet som säger att SKL och Vårdförbundet gemensamt ska kartlägga förutsättningarna vid ständigt nattarbete inom kommunerna.
– Som det är nu fortsätter kommunerna att bortse från att de är framtidens stora vårdarbetsgivare, säger Sineva Ribeiro.
Fortsatt arbete
Det partsgemensamma arbetet fortsätter också med fokus på hälsosamma arbetstider, som ska definieras i en bilaga till nattavtalet. För kortare veckoarbetstid i ett centralt avtal löser inte alla problem.
– Nu fortsätter ett jättearbete med att få till återhämtning, vila och hälsosammare arbetstider ute på arbetsplatserna.
Enligt Sineva Ribeiro är det tack vare medlemmarnas påtryckningar och lokalavdelningarnas hårda arbete som hon satt vid förhandlingsbordet med SKL i natt. Hälsosamma arbetstider har seglat upp som den viktigaste frågan för Vårdförbundet och har även kommit högt upp på dagordningen inom SKL.
Motsvarar 1,4
Lokalt har Vårdförbundet tidigare gått ut och krävt att en arbetad timma på natten ska räknas som 1,4 arbetade timmar. Det centrala avtalet hamnar ungefär på motsvarande siffra för de medlemmar som arbetar 30 procent natt eller mer. De får nu en veckoarbetstid på 34,20 timmar enligt det nya avtalet.
– Vi nöjer oss inte med det här. Nu har vi fått till en specialbestämmelse för Vårdförbundets medlemmar som gäller nattarbete men fortsätter jobba för att det ska bli ännu bättre, säger Sineva Ribeiro.