Sommarsemester

Semesterpolicy i Dalarna väcker ilska

Semesterpolicy i Dalarna väcker ilska
Ledig med barn eller semesterledig, landstinget Dalarna vill att medarbetarna ska välja. Upp och ner, anser Vårdförbundet. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget Dalarna går redan nu ut och säger sig vilja begränsa medarbetarnas möjlighet att förlänga sommarsemestern med föräldradagar — ett brott mot gällande regler, anser Vårdförbundet.

I bland annat ett samverkansprotokoll från en klinik på Falu lasarett står det om landstinget policy inför sommaren: Att fyra veckors sammanhängande ledighet är målet – men ingen rättighet – och att dessa fyra veckor får bestå av antingen semester eller en kombination av semester och föräldraledighet. Policyn gäller både Kommunals och Vårdförbundets medlemmar.

Strängare policy

Personalen som fått den här informationen, och Vårdförbundet, uppfattar det som om arbetsgivaren vill begränsa möjligheten att förlänga semestern med föräldraledighet i sommar, att policyn är max fyra veckor sommarsemester och att även denna sammanhängande ledighet kan vara hotad.

Enligt Kerstin Erlandsson, Vårdförbundets avdelningsordförande i Dalarna, tar inte föräldraledighetslagen och semesterlagen ut varandra på det här sättet och kollektivavtalet stödjer att arbetsgivaren ska eftersträva minst fyra veckors sammanhängande semester.

Kerstin Erlandsson.

Nygammal inställning

– I och med det här kastar landstinget in handduken redan i förskott. Går man redan nu ut och säger att man vill begränsa semestern så är inte det att ”eftersträva”, säger hon.

Kerstin Erlandsson har sett den här inställningen komma smygande inför tidigare somrar, men det här är första gången landstinget uttrycker sig så här tydligt i en policy, berättar hon.

Vårdförbundet har därför skickat in en begäran om överläggning till landstingets förhandlingschef.

Beror på bemanningsläget

I helgen skrev Södra Dalarnas tidning om den nya semesterpolicyn. Landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg kommenterar i ett skriftligt uttalande till tidningen att det inte handlar om något direktiv utan en ”checklista till cheferna som stöd för att underlätta sommarplaneringen”.

Hon skriver att landstinget visst eftersträvar en sammanhängande semesterledighet om fyra veckor, men att den möjligheten hänger på bemanningsläget.

”Om det finns verksamhetsskäl är det möjligt att flytta på både semesterns längd och när den inträffar enligt nationellt regelverk. Först när vi känner till bemanningsläget och semesterönskemålen kan vi fastställa sommarsemestern 2018”, skriver landstingsdirektören till Södra Dalarnas tidning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida