Semesterrätt

Fortsatt oenighet om sammanhängande semester

Fortsatt oenighet om sammanhängande semester
Det är fortfarande oklart hur avtalet ska tolkas när det gäller rätten till fyra veckors sammanhängande semester. Arkivbild: Mostphotos

Tvisten mellan Vårdförbundet och Region Halland om rätten till fyra veckors sammanhängande sommarsemester blev inte avgjord i domstol. Sjuksköterskorna tackade ja till en ersättning från arbetsgivaren.

2 oktober 2017

Det var förra sommaren som Region Halland nekade fyra sjuksköterskor fyra veckors sammanhängande semester, med hänvisning till personalbrist under sommaren. Ärendet blev föremål för central tvisteförhandling mellan regionen och Vårdförbundet där parterna hade olika tolkningar av avtalets skrivningar om sammanhängande semester.

Men semestertvisten i Halland ledde inte till någon klarhet i hur AB, allmänna bestämmelserna, ska tolkas. Sjuksköterskorna fick en ersättning på 10 000 kronor vardera och eftersom parterna kom överens blev ärendet aldrig något mål i Arbetsdomstolen, AD.

Nöjda medlemmar

–  Medlemmarna är nöjda och då finns ingen anledning att driva ärendet vidare till domstol, säger Vårdförbundets förbundsjurist Lena Ahlström.

Vårdförbundets krävde 250 000 kronor i skadestånd. Medlemmarna fick 10 000 kronor var i ersättning för tvistens lösande av arbetsgivaren, men Lena Ahlström uttrycker inte någon besvikelse över summan.

– Storleken på vårt yrkande var en summa att förhandla om, säger hon.

Nöjd förhandlingschef

I en artikel i Hallandsposten i dag säger regionens förhandlingschef att han är nöjd med utgången men samtidigt förvånad över att Vårdförbundet inte drog tvisten till vägs ände.

Enligt förbundsjurist Lena Ahlström är det alltid en risk att låta ett ärende gå till domstol.

– Det är inte säkert att vi skulle vinna ett sådant mål och därmed är det heller inte säkert att medlemmarna skulle få något skadestånd överhuvudtaget.

Olika tolkningar

Region Halland och Vårdförbundet gör olika tolkningar av AB:s skrivningar om rätten till en sammanhängande semester. Vårdförbundet anser att de allmänna bestämmelserna ska tolkas så att arbetstagare har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Det har det här ärendet inte ändrat på.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida