Vaccinationsveckan

Åtta av tio flickor vaccinerade mot livmoderhalscancer

Åtta av tio flickor vaccinerade mot livmoderhalscancer
Vaccinationstäckningen är relativt hög i Sverige när det gäller hpv. Arkivbild: Mostphotos

Nästan åtta av tio flickor mellan 12 och 15 år är vaccinerade med minst en dos mot humant papillomvirus, hpv. Det framgår av Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Det är positivt att så många är vaccinerade. Men vi strävar efter att det ska bli ännu fler som skyddar sig mot cancer, säger epidemiologen Tiia Lepp i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Hpv-vaccinet, som skyddar mot livmoderhalscancer, ges i över 70 länder. I Sverige är vaccinationsgraden jämförelsevis hög.

I den senaste statistiken fram till årsskiftet hade nästan 80 procent av flickorna i Sverige som är födda mellan 2002 och 2005 fått minst en dos av hpv-vaccinet. För ett fullgott skydd krävs det dock två doser.

  • Av flickor födda 2002 var minst 82 procent vaccinerade med en dos och 78 procent med två doser hpv-vaccin.
  • Av flickor födda 2005 var 80 procent vaccinerade med en dos. De flesta av flickorna går i årskurs 6 under läsåret 2017/2018. Alla har därför inte hunnit få sin andra dos än, varför den andra dosen inte redovisas.

Vaccinet erbjuds till alla flickor i årskurs fem och sex.

Tidigare studier har visat att hpv-vaccin är säkert och ger ett gott skydd mot allvarliga cellförändringar i livmodern.

För att öka skyddet mot livmoderhalscancer i befolkningen har Folkhälsomyndigheten föreslagit regeringen att även pojkar bör erbjudas vaccinet.

Den här veckan uppmärksammas vikten av vaccinationer på olika sätt eftersom det är europeiska vaccinationsveckan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida