kriget i syrien

Barnsjukhus utslaget i bombattack

Barnsjukhus utslaget i bombattack
Läkare utan gränser slår larm om att situationen för barnen blir svårare för varje dag som går. Bild: Läkare utan gränser

För andra gången på kort tid har barnsjukhuset i Aleppo träffats och är satt ur funktion tillsammans med flera andra sjukhus som bombats den senaste veckan. Enligt WHO finns nu inga fungerande sjukhus i östra Aleppo.

Läkare utan gränser slår nu larm om att situationen för barnen i östra Aleppo blir allt mer kritisk för varje dag som går. Minst 136 barn har dödats och minst 468 har skadats i flyganfall bara under de senaste två månaderna. Föräldrar väntar i det längsta på att ta sina barn till sjukhus av rädsla för bomberna. Sjukhusen är överfulla och det är brist på personal, medicinsk utrustning och intensivvårdsplatser.

Sjukhus slås ut

Sedan flygattackerna mot östra Aleppo återupptogs förra veckan har det enda specialiserade pediatriska sjukhuset träffats två gånger. Den senaste attacken i helgen ledde till att tre våningsplan förstördes och satte sjukhuset ur funktion.

Tre andra sjukhus, de två största kirurgklinikerna och det största allmänna sjukhuset, träffades också med förluster bland patienter och personal som följd. Inte heller de klinikerna fungerar längre, skriver Läkare utan gränser.

Mer än 250 000 kvinnor, män och barn som bor i östra Aleppo står nu helt utan fungerande sjukvård, säger Världshälsoorganisationen, WHO i dag.

Går inte att ta sig ut

Runt 1 500 barn behöver specialistsjukvård som inte finns att tillgå i östra Aleppo och det finns inga vägar ut ur staden. Det innebär att det inte går att hänvisa barnen till andra sjukhus utanför östra Aleppo. Det handlar om barn som lider av cancer och har medfödda skador, men också barn med akuta besvär.

Sjukhusen i östra Aleppo har träffats av fler än 30 separata bombattacker sedan belägringen inleddes i juli. Bombningarna mot sjukhusen har fördömts av internationella organisationer ett flertal gånger, men fortsätter ändå.

”Sluta bomba sjukhus!”

– Det är inte bara Läkare utan gränser som fördömer de här urskillningslösa attackerna mot civila och mot civil infrastruktur, däribland sjukhus, utan det strider också mot den humanitära rätten. Budskapet är enkelt och jag vet inte hur det ska kunna sägas högre: sluta bomba sjukhus, säger Teresa Sancristoval, Läkare utan gränsers akutsamordnare.

Bombningarna och nödsituationen för invånarna i Aleppo ska diskuteras i FN:s säkerhetsråd i dag.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida