internationellt

Attackerna mot sjukhus fördöms av världens sjuksköterskor

Attackerna mot sjukhus fördöms av världens sjuksköterskor
I februari förstördes ett sjukhus i Idlibprovinsen i norra Syrien vid en bombattack. Foto: Läkare utan gränser

I ett gemensamt uttalande fördömer den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN och läkarnas motsvarighet WMA våldet mot sjukvårdspersonal i Syrien och andra länder.

17 augusti 2016

Förra veckan förstördes ett sjukhus i Syrien i en bombattack som dödade 13 personer och skadade 6, enligt Läkare utan gränser. Sjukhusen har allt oftare blivit mål för attacker – inte bara i Syrien. I måndags dödades minst 11och 19 skadades vid ett luftangrepp mot ett sjukhus i Jemen.

Gemensamt uttalande

Nu fördöms våldet mot sjukhus och sjukvårdspersonal i ett gemensamt uttalande från den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN, International Council of Nurses, och läkarnas WMA, World Medical Association.

De skriver att attackerna mot läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal har nått tidigare oöverträffade nivåer som borde vara en väckarklocka för världen.

”Vi inom de internationella hälsosamfunden har en skyldighet att tala ut och uppmana världens ledare att driva igenom en omedelbar vapenvila för att skydda de oskyldiga offren i detta blodbad”, skriver de.

Har blivit måltavlor

– Respekt för sjukvård är en av hörnstenarna inom internationell humanitär rätt. Attackerna på sjuksköterskor, läkare och sjukhus i Syrien och andra länder i krig måste omedelbart upphöra så att de kan fortsätta att ge befolkningen den vård som de behöver, säger ICN:s chef Frances Hughes.

– Den chockerande sanningen är att läkare och sjuksköterskor har blivit särskilda måltavlor i den här konflikten på ett sätt som är nästan ofattbart, säger WMA:s ordförande Ardis Hoven.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida