Inti ger svar på
tonårskillarnas viktigaste fråga

Inti ger svar på<br>tonårskillarnas viktigaste fråga
Foto: Peder Lingden

När journalisten och författaren Inti Chavez Perez pratar sex och kärlek med tonårs­killar i skolor och på ungdomsgårdar är budskapet att respekt är grunden till bra sex och bra kärlek.

Varför behövs den här boken?
— Vi omges av så många bilder av sex och sexualitet, men oftast är bilderna likriktade och könsstereotypa. Jag visar på mångfalden och ger killar positiva bilder av sex, med ömsesidighet i fokus. Dessutom svarar jag på killarnas viktigaste fråga: ”Hur gör man?”

Tror du att de som mest skulle behöva läsa boken verkligen kommer att göra det?
— Min erfarenhet är att de killar som av vuxna pekas ut som värstingar kan vara de som allra mest vill höra vad jag har att säga, just eftersom de har sexuella erfarenheter och många frågor. ”Respekt” är skriven med särskild hänsyn till ovana läsare, med korta avsnitt, personliga berättelser, tips i punktform och rappa faktarutor.

Kommer ”Respekt” att delas ut i skolorna, eller hur ska den nå killarna?
— Det vore jättebra om skolorna gjorde det. Vuxenvärlden är min främsta distributionskanal. Ungdomar som mejlar mig berättar att de har fått boken från en vuxen i familjen och att boken sedan lånas ut till killarna i kompisgänget.

Hur ser du på den information om sex som erbjuds hos skolsköterskor och på ungdomsmottagningar?
— Jag älskar ungdomsmottagningar! Många har tagit till sig ett normkritiskt perspektiv och många fångar upp killar som behöver en samtalskontakt men som sökt sig till mottagningen av någon annan anledning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida