Sexualitet

Sexualitet

Respekt. En sexbok för killar. Inti Chavez Perez.Alfabeta 2010,  www.alfabeta.se,  ISBN 978-91-5011166-8

Raka svar om sex. För ton­årskillen som lämnat Kamratpoståldern och inte känner igen sig i Slitz och Cafés grabbiga raggningstips kan det vara svårt att få svar på sina frågor om sex, kärlek och den egna kroppen. Hur får man egentligen till den första kyssen, eller det första samlaget? Hur vill tjejer — eller andra killar — bli smekta?

Journalisten och sexualupplysaren Inti Chavez Perez var en av redaktörerna för boken ”Pittstim: 15 berättelser om att vara kille” som kom häromåret.
I sin nya bok riktar han sig direkt till killar i tonåren. Han skriver ”som en schysst storebror” med ett rakt på sak-språk som ligger långt ifrån det torra, eller tillkämpat ungdomliga, som inte sällan förekommer i texter för unga om sex. Han ryggar inte för att använda tonåringars egna ord när de pratar sex, nyord som ”snippa” känns långt borta i den här boken.

Däremot tar Chavez Perez sitt ämne och sina läsare på största allvar. Här får verkligen de flesta frågor svar, allt ifrån hur mycket tjejer blöder när de har mens till hur man har sex på Internet. Titeln Respekt har dessutom täckning; under kapitelrubriker som ”Tafsning”, ”Heder” och ”Ja och nej” diskuteras vikten av att läsa av partnerns signaler, och rätten att säga nej — även för killar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida