Makar i Norge misstänks ha könsstympat döttrar

Ett äkta par från Oslo anhölls i fredags eftermiddag av Oslopolisens sedlighetssektion misstänkta för att ha utsatt fem av sina sex barn för könsstympning.

Paret var först misstänkta för att ha könsstympat sin näst yngsta dotter, en femåring, men anklagelsen har nu utvidgats till att omfatta också de fyra äldre systrarna som bor med mannens andra hustru i Gambia sedan flera år.

Yngsta barnen omhändertagna

Mannen kom som flykting till Norge och är norsk medborgare. Alla barnen är födda i Norge och norska medborgare. De fem döttrarna som tros vara könsstympade är 5, 7, 10, 13 och 14 år gamla. Femåringen och en yngre syster bor hos föräldrarna i Norge men har nu omhändertagits av de sociala myndigheterna.

– Experter har konstaterat att femåringen är könsstympad och vi är tämligen säkra på att de fyra systrarna i Gambia också är det, säger Hanne Kristin Rohde, chef för Oslopolisens våld- och sedlighetssektion, till tidningen Dagbladet.

En av tidningens reportrar träffade flickorna och deras pappa i Gambia 2005 då organisationen Human Rights Service anmälde till de norska myndigheterna att fyra flickor kunde ha blivit könsstympade. Organisationen har sedan följt flickorna i tre år.

Tillåtet i Gambia

Könsstympning är inte förbjudet i Gambia och den folkgrupp flickorna tillhör hör till de fyra av Gambias fem som praktiserar könsstympning. Men eftersom flickorna är norska medborgare kan den norska polisen agera.

– Juridiskt sett har det ingen betydelse var det skett, men det mesta tyder enligt Hanne Kristin Rodhe på att könsstympningen har skett i Gambia under en semesterresa 2003.

Flickornas far häktades i fredags eftermiddag på fyra veckor med brev- och besöksförbud eftersom risken, enligt Dagbladet, ansågs överhängande att han skulle försvinna till Gambia eller påverka vittnen.

Mannen: ”Jag är utsatt för komplott”

Mannens fru som är gravid med sitt sjunde barn slapp häktning av hälsoskäl. Både mannen och kvinnan nekar till att ha omskurit sina döttrar och mannens försvarsadvokat menar att det ska ha gjorts utan mannens vetskap. Mannen själv säger sig vara utsatt för en komplott.

Polisen vill ha hem flickorna till Norge, men enligt dem går mannen inte med på att de hämtas hem av norska myndigheter. Flickorna går i privatskolor och mannen ska ha sagt sig vara villig att ta hem dem igen när de har gått ut de kurser han har betalat för. 

Den form av könsstympning som ska ha konstaterats hör, enligt Dagbladet, till den lindrigaste formen. I Norge är straffet för könsstympning tre års fängelse.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida