Beroendevård

Ny mottagning för patienter med datorspelsberoende

Ny mottagning för patienter med datorspelsberoende
Under 2018 klassade WHO överdrivet datorspelande som en sjukdom. Nu öppnar Sahlgrenska universitetssjukhuset en mottagning för patientgruppen. Arkivbild: Getty Images

Förra året öppnade Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg en mottagning för patienter beroende av spel om pengar. Nu utökas hjälpen att även omfatta vuxna och ungdomar som är beroende av datorspelande.

I mitten av 2018 klassade världshälsoorganisationen WHO överdrivet datorspelande som en sjukdom. Beslutet väckte både kritik och diskussion, men har också lett till att vården påbörjat ett arebte med att lyfta upp frågan och ta fram behandlingsprogram.

– Genom satsningen på behandling av datorspelsberoende är Västra Götalandsregionen tidigt ute med att uppmärksamma och behandla detta tillstånd, som drabbar både spelare och närstående, säger Annika Hofstedt, enhetschef på mottagningen för spelberoende och skärmhälsa i Göteborg, enligt ett pressmeddelande.

Läs också: Skolsköterskor sprider kunskap om spelberoende

Ny KBT-behandling

I dagsläget finns det en brist på evidensbaserade behandlingsmetoder för datorspelsberoende. Mottagningen har därför tagit fram en helt ny KBT-baserad behandlingsmanual. Under våren kommer en pilotgrupp genomgå den nya behandlingen.

För att kvalitetssäkra behandlingen och för att öka kunskapen inom detta nya behandlingsområde genomför mottagningen samtidigt en forskningsstudie för att undersöka resultaten av behandlingen.

Läs också: Ny diagnos – sjuk av dataspelande

Under hösten kommer mottagningen börja ta emot fler patienter för behandling av datorspelsberoende, för personer som är 16 år och äldre. Det krävs antingen remiss från en annan vårdgivare eller så kan patienten skicka en egenremiss via 1177 Vårdguiden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida