Självskadebeteende

Patienter kan lägga in sig själva

Patienter i Skåne med självskadebeteende får testa metoden i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet.

– Det innebär att individen som söker vård får möjlighet att lägga in sig själv, när de upplever att de behöver slutenvård. De får göra det max tre gånger i månaden och max tre nätter åt gången med den här metoden, säger Sofie Westling, forskare och läkare inom psykiatrin i Region Skåne, till SR Malmöhus.

Det är patienter som behandlas i öppenvården som vid akuta kriser ska kunna lägga in sig. Patienten ska lära sig att ta kontroll över sina egna symptom innan det blir farligt, uppger Sveriges Radio.

Nederländerna har använt metoden med brukarstyrda inläggningar i många år med goda erfarenheter, men metoden har aldrig utvärderats vetenskapligt. För att kunna göra det har forskaren Sophie Liljedahl, tillsammans med en nederländsk expert, standardiserat arbetssättet. Det handlar till exempel om hur vården ska utformas och om hur patienterna ska bemötas.

Psykiatripersonal i Skåne utbildas nu i metoden, och i Lund och Malmö är de första patienterna redan igång. Förhoppningen är att starta i Kristianstad och Helsingborg under våren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida