Ryggläge viktigast för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd

Ryggläge viktigast för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd
Personal inom hälso- och sjukvården bör föra rådgivande samtal med föräldrar för att undvika plötslig spädbarnsdöd. Arkivbild: Colourbox.

Nu är Socialstyrelsens nya vägledning för hälso- och sjukvårdpersonal som arbetar med spädbarn helt klar.

Ryggläge vid sömn har störst betydelse för att spädbarn inte ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Men när barnet är vaket ska det gärna ligga korta stunder på magen.

– En del barn kan få sned skalle om de ligger mycket på rygg även när de är vakna. Låt barnet ligga på rygg när det sover, och på mage korta stunder under uppsikt när det är vaket, säger Kerstin Nordstrand, utredare på Socialstyrelsen.

Nytt från Socialstyrelsen

Att undvika nikotin under graviditeten, och att barnet inte ligger för varmt och trångt i sängen har också stor betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Det framgår av Socialstyrelsens dagsfärska vägledning till personal som arbetar med spädbarn.

Förekomsten av plötslig spädbarnsdöd har minskat med 85 procent sedan rådet att låta spädbarn sova på rygg började spridas i början av 1990-talet. I Sverige drabbas 1 barn på 5 000.

– Socialstyrelsen rekommenderar personal inom hälso- och sjukvården att föra rådgivande samtal med blivande och nyblivna föräldrar. Den nya vägledningen innehåller en sammanställning av det vetenskapliga underlaget.

Första sex månaderna

Under barnets första sex månader är risken för plötslig spädbarnsdöd störst. Ett närliggande tillstånd, som också tas upp i Socialstyrelsens vägledning, är livlöshetsattacker.

– Livlöshetsattacker kan drabba barn precis efter förlossningen. Vi vill att BB- och förlossningspersonalen ska vara uppmärksamma på det, bland annat när mamman första gången lägger barnet till bröstet.

– Vid en livlöshetsattack överlever barnet om det lyfts upp och ruskas om så att det kommer igång med andningen, ibland behövs även konstgjord andning. 

Praktiska råd:

  • Låt spädbarnet sova på rygg
  • Avstå från nikotin
  • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
  • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng
  • Amma om det är möjligt
  • Napp kan användas när barnet ska sova

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida