Vården behöver bli bättre på att fånga upp gravida som kan vara våldsutsatta

Endast sex av tio gravida uppger att de fått frågan om våldsutsatthet inom mödravården. Detta trots att Socialstyrelsens riktlinjer anger att alla gravida ska tillfrågas om våld när de besöker mödravården. Det visar en ny avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo.
Att bli utsatt för våld under graviditeten ökar risken för komplikationer som prematur förlossning, intrauterin fosterdöd och missfall. Även högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och låg viktuppgång är vanligare hos våldsutsatta kvinnor.
Ragnhild Eikemos forskning har haft två fokus, våldsutsatthet kopplat till graviditet och upplevda besvär samt behov av stöd i eftervården. Den röda tråden är barnmorskans arbete i primärvården. Resultatet bygger på fyra studier med totalt drygt 4 100 deltagare från mödrahälsovården i Stockholmsregionen som svarat genom enkäter och intervjuer.
Ökad risk för komplikationer vid våld

I Ragnhild Eikemos studie uppgav drygt två procent att de var utsatts för våld under pågående graviditet, jämfört med 6,2 procent som varit utsatta året innan graviditeten. Det är liknande siffror som tidigare hittats i Sverige. Globalt är siffran högre.
64 procent av de gravida inom mödravården uppgav att de hade fått frågan om de varit utsatta för våld. Resultatet skiljer sig från Graviditetsregistrets statistik där barnmorskor själva rapporterar när de ställt frågan. Där ligger antalet tillfrågade om våld på 96 procent, sett till hela landet.
– Jag tror inte det handlar om att barnmorskor fyller i uppgiften felaktigt, snarare beror det nog på att en del gravida inte uppfattar att de har fått frågan. Man kan också behöva ställa den flera gånger, säger Ragnhild Eikemo.
Mer utbildning behövs
Att fråga om våld är svårt, menar hon, och det är viktigt att barnmorskan tydligt förklarar vad våld är. Att det inte bara handlar om att ”bli sönderslagen”, utan at kränkningar, kontroll och sex utan samtycke också är våld.
– Det behövs mer utbildning och avsatta resurser för att kunna arbeta mer effektivt med frågan. Det saknas också ett validerat instrument som barnmorskor kan använda, som det gör vid frågor om alkohol och droger. Det skulle underlätta.
Ragnhild Eikemo är noga med att inte skuldbelägga barnmorskor och poängterar att de faktiskt är bäst på att fråga om våld. I övrig vård får endast 20 procent av våldsutsatta kvinnor frågan.
Stora vårdbehov
Avhandlingens andra del visar att många nyblivna mammor hade stora vårdbehov de första veckorna efter förlossningen. Var sjätte mamma – av 580 tillfrågade – sökte akutvård inom en månad efter förlossningen, ofta för problem som hade kunnat hanterats inom primärvården.
– Vi behöver bättre fokus och mer satsningar på hur barnmorskor inom primärvården kan arbeta förebyggande med kvinnors hälsa, både gällande besvär, komplikationer, depression och utsatthet för våld.