diabetesvård

Varnar för att ge barn med diabetes lchf-kost

Varnar för att ge barn med diabetes lchf-kost
Det saknas evidens för att lchf-kost är bra vid diabetes typ 1, säger diabetessjuksköterskan Janeth Leksell. Foto: Helena Mirsch

En diet med extremt lite kolhydrater har blivit populär bland många patienter med diabetes. Men diabetessjuksköterskan Janeth Leksell varnar för att den kan vara livsfarlig för barn.

Allt fler patienter med diabetes intresserar sig för den så kallade lchf-kosten (low carb-high fat) som innebär att man äter väldigt lite kolhydrater och i stället mer av fett och protein. Dieten är omtalad för att många tycker att den hjälper dem att gå ner i vikt och bland personer med diabetes kan kosten leda till att behovet av insulin minskar.

Men nu varnar diabetessjuksköterskor för att dieten kan vara livsfarlig för barn som har diabetes typ 1.

– Vuxna med diabetes som vill prova detta måste verkligen ha koll på vad de gör, men barn ska absolut inte göra det, säger Janeth Leksell, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård.

Livshotande tillstånd

Orsaken är att barn kan utveckla ketoacidos, trots att de har ett normalt blodsocker, om de äter väldigt lite kolhydrater. Det beror på att den som äter lchf-kost bryter ner fett, vilket ökar mängden ketoner i kroppen. För ett barn kan det lätt tippa över och leda till ketoacidos, syraförgiftning.

– Det är ett tillstånd som kan förväxlas med vanlig magsjuka, särskilt om blodsockret samtidigt är bra, säger Janeth Leksell.

Men ketoacidos kan snabbt bli ett livshotande tillstånd om det inte behandlas.

Janeth Leksell oroas över att så många tar så lättvindigt på problemen och att debatten mellan förespråkare av olika dieter har blivit så hätsk.

– Jag hörde här i dag på Södersjukhuset, där vi arbetar med barn- och föräldragrupper, om en 11-årig pojke som tränar basket. Hans tränare hade sagt att ”lchf är jättebra om man har diabetes, det borde du absolut gå över till”. Som tur är så har han kloka föräldrar som tänker längre än så.

Kan vara svårt att förklara

Hon tycker att det är en utmaning att förklara de här sakerna både för äldre och yngre patienter.

– Det är viktigt att våra patienter känner sådant förtroende för oss i vården att de litar på vår sakkunskap, men också att vi tillsammans kan hitta lösningar om de vill prova en viss diet. Kanske behöver de ha lite tätare kontakt med oss och göra fler kontroller till exempel.

Men när det gäller barn och lchf är Janeth Leksell bestämd.

– Det kan vara jättefarligt och det finns inget som helst vetenskapligt stöd för att det skulle vara bra.

Fördjupning

För vårdpersonal och föräldrar som vill lära sig mer om diabetes hos barn rekommenderar Janeth Leksell boken ”Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna” av Ragnar Hanås.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida