Vaccinationer

Varnar för att mässling orsakar dödlig följdsjukdom

Varnar för att mässling orsakar dödlig följdsjukdom
Bästa skyddet mot mässlingsutbrott är att så många som möjligt vaccineras. Arkivbild: Mostphotos

Ny forskning visar att det är betydligt vanligare än vad man hittills trott att barn som haft mässling senare i livet drabbas av den dödliga hjärnsjukdomen SSPE .

Tidningen Läkemedelsvärlden skriver om de nya rönen som presenterades vid IDWeek16, ett årligt möte i USA om infektionssjukdomar.

SSEP, subakut skleroserande panencefalit, är en neurologisk sjukdom som innebär att det uppstår en inflammation i hjärnan. Det finns inga botemedel, vilket innebär att alla som drabbas dör.

Mässlingsviruset är extremt smittsamt. I sällsynta fall sprider det sig till hjärnan, där det förblir i vilande form. Av okänd anledning kan viruset reaktiveras och då leda till SSPE.

Tidigare har man trott att risken för SSPE efter mässling var 1 på 100 000. Studier i Tyskland på barn som fått mässling före fem års ålder visar nu att risken är betydligt högre: 1 på 1 700 hos de barn som fått mässling innan de fyllt fem år och 1 på 600 bland dem som fått mässling som spädbarn, det vill säga innan de hunnit vaccineras.

På kongressen varnades amerikaner med barn som ännu hunnit få sina två doser med mässlingsvaccin för att resa till Europa, där mässlingsutbrott fortfarande förekommer.

För att en hel befolkning ska skyddas mot mässling bör 95 procent av alla ha två doser vaccin. Då skyddas även de som av olika skäl inte kan vaccineras, exempelvis barn under ett år och personer med defekt immunsystem. I Sverige är 97 procent av alla tvååringar fullt vaccinerade.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida