Internationellt

WHO-larm: Ökade insatser mot mässling krävs

WHO-larm: Ökade insatser mot mässling krävs
Under 2019 vaccinerades över 18 miljoner barn under fem år i Kongo Kinhasa, men i vissa områden är vaccinationsgraden fortfarande så låg som 25 procent. Foto: Getty Images

Över 6 000 personer har dött i Kongo-Kinshasa i världens nu största utbrott av mässling. Nu vädjar Världshälsoorganisationen, WHO, till omvärlden att agera.

14 januari 2020

Samtidigt som det pågående utbrottet av ebola i afrikanska Kongo Kinshasa får mycket uppmärksamhet pågår världens största utbrott av mässling i landet – en sjukdom som skördar långt fler dödsoffer.

Efterlyser pengar och resurser

Sedan januari 2019 har det rapporterats in över 300 000 misstänkta fall av mässlingen i Kongo Kinshasa, och i veckan passerade dödstalet 6 000 personer, rapporterar WHO.

Enligt organisationen saknas de resurser som krävs för att stoppa smittspridningen. Mer pengar och uppmärksamhet måste till för att kunna rädda liv.

– Vi gör allt vi kan för att få epidemin under kontroll. Men för att klara av det måste vi säkerställa att inte ett enda barn utsätts för den onödiga risken att dö av en sjukdom som går att förhindra med hjälp av vaccin. Vi vädjar till våra donatorer att omedelbart öka sina insatser i området, säger WHO´s regionchef för Afrika, läkaren Matshidiso Moeti i ett pressmeddelande.  

Svårt att nå ut med vaccin

Att utbrottet blivit så omfattande beror inte bara på att det saknas pengar utan på att Kongo Kinshasas har många avlägsna och svåråtkomliga platser, enligt WHO. Det är också komplicerat att bedriva vaccineringskampanjer i områden som kontrolleras av olika rebellgrupper. Många storskaliga hälsoinsatser möts också med skepsis på många håll i det krigshärjade Kongo.

Under 2019 vaccinerades över 18 miljoner barn under fem år i Kongo Kinhasa, men i vissa områden är vaccinationsgraden fortfarande så låg som 25 procent. Som Vårdfokus tidigare rapporterat krävs att 95 procent av befolkningen har vaccinerats med två doser.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger hög feber, hosta och utslag.

I ungefär 20 procent av fallen leder infektionen till en eller fler komplikationer.

De vanligaste komplikationerna är öroninflammation och lunginflammation.

I sällsynta fall kan mässling leda till hjärninflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida