folkhälsa

Rekordmånga fall av mässling i Europa

Rekordmånga fall av mässling i Europa
Den som har haft mässling eller blivit vaccinerad bär i regel på specifika IgG-antikroppar som kan påvisas i laboratorieanalyser. Arkivbild: Getty Images.

Över 41 000 barn och vuxna i Europa har insjuknat i mässling under första halvåret i år. Det är mycket mer än vad som rapporterats för helår tidigare.

Mässling har länge varit en sjukdom på tillbakagång, men den trenden är bruten redan efter första halvåret 2018, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO.

Sju länder har haft över 1 000 fall i år: Frankrike, Georgien, Grekland, Italien, Ryssland, Serbien och Ukraina. Allra värst drabbat är Ukraina med över 23 000 smittade.

Flera dödsfall

Dödsfall till följd av mässling har rapporterats från alla dessa länder, sammanlagt minst 37 personer.

Sverige har haft 34 fall det första halvåret, vilket pekar på att det kan bli rekordmånga fall även här. Den högsta noteringen de senaste tio åren är 2015 då 51 personer insjuknade i mässling.

Vaccinationstäckningen varierar

WHO påpekar att mässling kan stoppas, men för att förhindra utbrott krävs att 95 procent av befolkningen har vaccinerats med två doser. Totalt sett är 90 procent av barnen i Europa vaccinerade – men variationerna är stora och på vissa håll är det under 70 procent.

I Sverige ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan 1970-talet och sedan 1982 med två doser. Vaccinationstäckningen här är mycket hög och ligger kring 97 procent.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger hög feber, hosta och utslag.

I ungefär 20 procent av fallen leder infektionen till en eller fler komplikationer.

De vanligaste komplikationerna är öroninflammation och lunginflammation.

I sällsynta fall kan mässling leda till hjärninflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida