hyrsjuksköterskor

Bemanningsföretagen tror inte på hyrstoppet

Bemanningsföretagen tror inte på hyrstoppet
Bemanningsföretagen är inte oroade av landstingens beslut om att göra sig oberoende av inhyrda sjuksköterskor och läkare. Arkivbild: Mostphotos

Att landstingen beslutat att klara sig helt utan inhyrda sjuksköterskor och läkare inom två år är inget som tycks oroa bemanningsföretagen. Hittills har de inte märkt någon minskad efterfrågan.

Samtliga landsting och regioner har tagit ett gemensamt beslut om att de ska vara oberoende av bemanningspersonal i vården senast den 1 januari 2019. Men som Vårdfokus kunde berätta tidigare i veckan går utvecklingen i stället åt motsatt håll. Under första kvartalet i år ökade hyrkostnaderna med 200 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Bemanningsföretagen har inte heller märkt av någon minskad efterfrågan, enligt en rundringning som Ekonomiekot i Sveriges Radio gjort. Bolagen tror inte att planerna kommer att bli verklighet och de känner ingen oro för framtiden.

– Vi har jobbat med det här sedan 1996 och jag tror det finns möjlighet att jobba i minst 20 år till, säger Stig Engcrantz som är vd för Dedicare, till Sveriges Radio.

Han tror inte att de sjuksköterskor och läkare som arbetar som inhyrda är beredda att gå tillbaka och bli anställda av landstingen.

– Man pekar från landstingens sida på att det skulle vara inhyrningen som är problemet när det egentligen handlar om den interna arbetsmiljön, säger Stig Engcrantz till Ekonomiekot.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida