Bemanning

Här får hyrsjuksköterskor ta de bästa passen

Här får hyrsjuksköterskor ta de bästa passen
Det är hyrsjuksköterskor som ska täcka de luckor som blir över när schema läggs, menar Vårdförbundet. Bild: Mostphotos

På flera kliniker i Västernorrland får fasta sjuksköterskor sämre scheman för att stafettpersonal får välja pass först. Det är hyrsjuksköterskorna som ska vara flexibla, tycker Vårdförbundet som kräver förändring.

20 september 2019

– Inhyrda får välja när de vill arbeta, på bekostnad av de fast anställda som får anpassa sig. Det är vad vi får höra från medlemmarna. Så ska det absolut inte vara. Vi vänder oss emot att cheferna inte är mer rädda om den fast anställda personalen, säger Åsa Holgersson, ordförande i Vårdförbundet Västernorrland.

Enligt henne har det här blivit ett problem på flera avdelningar på regionens tre sjukhus.

Starkt beroende av hyrpersonal

Västernorrland hör till de regioner som fortfarande är starkt beroende av att hyra in läkare och sjuksköterskor. Det är en avgörande orsak till att regionen går kraftigt back ekonomiskt.

– Jag tror att enhetscheferna på dessa avdelningar inte vågar säga nej till stafetternas önskemål av rädsla att förlora dem. Varför skulle de annars göra så här? Frågar sig Åsa Holgersson.

Vårdförbundets uppfattning är att regionledningen är medveten om problemet och håller med facket om att det inte får gå till såhär.

– Det är hyrsjuksköterskorna som ska vara flexibla. Det är en del i att de får högre lön och inte behöver ta samma ansvar för rutiner och utveckling. Nu måste regionledningen få chefer att prioritera de fast anställda vid schemaläggning, säger Åsa Holgersson som ser risken att fler sjuksköterskor slutar om de får sämre lön, sämre schema och samtidigt större ansvar.

Tog upp problemet

Vårdfokus har varit i kontakt med en sjuksköterska som fram till i somras jobbade på en avdelning inom hud-, lung- och infektionskliniken på länssjukhuset i Sundsvall, som bekräftar Vårdförbundets bild av schemaproblematiken.

– Jag hörde det vid några tillfällen att stafettsjuksköterskan ville jobba si och så. Vi var knappt några fast anställda sjuksköterskor, och vi tänkte ”varför ska vi rätta oss efter hur stafettsjuksköterskorna vill jobba”.

Hon och kollegerna tog upp med chefen att det inte var rimligt, utan borde vara tvärtom.

– Varje gång fick vi höra att chefen inte vågade protestera mot hyrsjuksköterskornas krav för då skulle de inte vilja arbeta kvar.

Sjuksköterskan, som vill vara anonym, berättar att de åren hon arbetade på den här avdelningen var oerhört tuffa, med stor omsättning av anställda sjuksköterskor.

– Jag hade knappt något privatliv och grät ibland när jag kom hem. Även stafettsjuksköterskorna upplevde arbetsmiljön så hemsk att de valde att sluta och ta uppdrag på andra avdelningar, berättar sjuksköterskan.

Infört fasta scheman

Petra Lindstedt, verksamhetschef för hud-, lung- och infektionskliniken, säger till Vårdfokus att hon inte känner till om fast anställda sjuksköterskor fått rätta sina arbetspass utifrån hyrpersonalens behov. Men att kliniken sedan i våras infört fasta scheman som inneburit en förbättring för den egna personalen.

Västernorrlands sjukhusdirektör, Lena Carlsson, säger däremot att hon är bekant med schemaproblemen som Vårdförbundet pekar på.

– Vi analyserar det övergripande nu. Om det förhåller sig så vill vi värna om våra medarbetare. Det är olyckligt och inte alls det vi önskar, säger hon och tillägger att hon har förståelse för hur enskilda enhetschefer hamnat i den här situationen, när beroendet av stafettpersonal är så stort.

– Om alternativet är att inte få någon hyrpersonal alls kanske det här blir det bästa. Du som chef kanske inte vill pressa dina medarbetare hårdare. Vi har ett stort beroende av hyrpersonal. Men det är klart att vi önskar anställa den utbildade personalen i regionen istället, säger Lena Carlsson.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida