Många sjuksköterskor lämnar Sydafrika

De flesta är inte rädda för aids, det är de låga lönerna och den höga arbetsbelastningen som skrämmer bort allt fler, enligt Denosa, ett fackförbund för sjuksköterskor i Sydafrika.

Denosa beräknar att det skulle behövas ytterligare mellan 40 000 och 50 000 sjuksköterskor i Sydafrika. Förutom att aids skördar många offer även bland sjuksköterskor blir de allt färre på grund av att värvningskontor lockar till jobb i andra länder. Det skapar allt orimligare arbetsvillkor för dem som blir kvar.

Denosa är det sydafrikanska fackförbund som är med i den internationella sjuksköterskeorganisationen icn. Förbundet driver bland annat kravet att öka platserna på sjuksköterskeutbildningarna.

– I början av 1990-talet infördes fri sjukvård för alla barn och gamla. Det var en bra reform, men belastningen på vården blev högre. Resurserna ökade däremot inte i motsvarande grad, säger Danver Roman, regional representant i Kapprovinsen för Denosa.

Denosa kräver också fler förmåner för dem som väljer att arbeta på landsbygden, och att möjligheterna till övertidsuttag begränsas.

– I dag försöker man lösa problemet genom att låta sjuksköterskorna arbeta övertid. Många vill också göra det, eftersom de behöver tjäna mer. Men de sliter ut sig, och deras barn mår inte bra. Det håller inte i längden, säger Danver Roman.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida