Nätverk för studenter sjösatt

Det myllrade av glada sjuksköterskestudenter i Yokohama när det världsomspännande nätverket för sjuksköterskestudenter hade bildats. Svenska Carin Lhotsky ingår i den arbetsgrupp som ska få fart på nätverket.

Behovet av ett nätverk för sjuksköterskestudenter har diskuterats i flera år och beslutet har vuxit fram. Att nätverket till sist kunde skapas vid den internationella sjuksköterskeorganisationen icn:s kongress i Japan betyder inte att allt är klart. Nu ska arbetsgruppen börja arbeta på allvar.

– Det första vi har att ta itu med är att få nätverket till stånd, sedan kan vi börja styra mot de mål som vi har formulerat, säger Carin Lhotsky, som läser till sjuksköterska vid Umeå universitet.

Hon kommer att verka i arbetsgruppen tillsammans med deltagare från bland annat övriga Europa, usa och flera av de asiatiska länderna. Det är viktigt att få med deltagare i arbetsgruppen från så många delar av världen som möjligt, tycker hon.

– Ju fler desto bättre. Nätverket blir ointressant om det bara är de rika länderna som är med.

Tanken med ett nätverk är att det ska underlätta och stödja utbytet av erfarenheter och »best practice« studenter emellan, bland annat genom att erbjuda kontaktvägar. Hanna Rönnell är studerandeombudsman på Vårdförbundet och har deltagit i de förberedande diskussionerna.

– Ibland tänker man att det är vår del av världen som har mest att ge de övriga. Men vi kan i ett nätverk få nya perspektiv, som vi behöver. Vi ser att det finns likheter och olikheter, säger hon.

Carin instämmer och konstaterar att även om problemen är desamma i olika delar av världen kan lösningarna vara olika.

– Det är bra med stor spridning. Andras perspektiv kan ge oss alternativa lösningar.

Nätverksorganisationen är en bra lös­ning tycker de. Tanken är att strukturen på det sättet ska vara så öppen som möjligt och att medlemskapet är individuellt. Varje enskild sjuksköterska som vill kan alltså vara med i nätverket, medan en organisation däremot inte kan vara med.

– Jag kan välja att representera bara mig själv eller, om jag har mandat för det, företräda min organisation, säger Hanna.

Daniel Ekman, som studerar på Ersta Sköndal högskola i Stockholm, tror att det faller sig naturligt att föra tillbaka de synpunkter och erfarenheter som nätverket ger till sin egen grupp.

– Om man är intresserad av att diskutera och utbyta erfarenheter med andra vill man nog göra det med dem hemma också.

Inför nätverksbyggandet har nätverkets ställning diskuterats. Några länder hade föredragit ett helt fristående nätverk, utan koppling till icn. Men de svenska studenterna ser fördelarna med icn:s stöd; det kostar pengar att bygga upp och upprätthålla ett nätverk.  

– De har sagt sig vara villiga att hjälpa oss med att söka pengar. Vi i Sverige hoppas förstås också på att Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening ska hjälpa till, säger Carin.

KONTAKT:
Carin Lhotsky
calh0001@student.umu.se

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida