”Självklart med bemanning nattetid på äldreboenden”

”Självklart med bemanning nattetid på äldreboenden”
Larm och övervakningskameror kan inte ersätta människor i omsorg om gamla och sköra, skriver Socialstyrelsens generaldirektör i en debattartikel. Arkivbild: Colourbox

Nu skärper Socialstyrelsen tonen mot SKL som inte vill se bindande regler för bemanning.

I dag överlämnar Socialstyrelsen sitt förslag till skärpta regler för bemanning på äldreboenden till regeringen. Reglerna innebär att det ska finnas personal dygnet runt och att det ska finnas en personlig plan för omvårdnad som anpassas efter den äldres behov.

Stora brister

Socialstyrelsen har arbetat länge med reglerna, ända sedan inspektioner över hela landet för flera år sedan avslöjade stora brister när det gäller kommunernas bemanning, framför allt nattetid. Fortfarande finns det brister på nästan vart tredje äldreboende, enligt inspektioner som Ivo gjort helt nyligen.

Men Sveriges kommuner och landsting, SKL, har motsatt sig bindande regler för bemanning som man anser blir dyrt för kommunerna och ett hinder för flexibla lösningar.

Kritiserar SKL

Socialstyrelsen kritiserar nu öppet SKL i en debattartikel i DN, tillsammans med företrädare för flera pensionärsorganisationer.

”Motståndet som de nya föreskrifterna mött bland företrädare för kommunerna är oroväckande”, skriver artikelförfattarna och hoppas på en mer konstruktiv dialog med den nya ledningen för SKL.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida