Sommar 2014. Akademiska hänvisar blivande mödrar till andra län

Sommar 2014. Akademiska hänvisar blivande mödrar till andra län
Akademiska sjukhuset har brist på förlossningsplatser i sommar och hänvisar till Stockholm och Gävle. Arkivbild: Colourbox

Sommarens bemanningskris tornar upp sig. På Akademiska sjukhuset i Uppsala planerar man att låta blivande mammor föda i Stockholm eller Gävle.

I dag skriver Uppsala nya tidning att bb-krisen på Akademiska gör att sjukhuset måste köpa tjänster av BB Sophia i Stockholm för att klara sommaren. Dessutom ska alla förlossningskliniker i Stockholm ha lovat Akademiska att ta emot patienter.

Färre barnmorskor i sommar

På sin hemsida formulerar Akademiska sjukhuset det som att alla kvinnor som har möjlighet att föda på annan ort får planera så. Finns inte utrymme att erbjuda en säker förlossning kommer sjukhuset att ordna plats på annan förlossningsklinik.

Enligt Lisa Fejde Stålnacke, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Uppsala, innebär den ordinarie bemanningen på förlossningen sex förlösande barnmorskor. Planerna för sommaren är fyra förlösande barnmorskor, samt fler sjuksköterskor och undersköterskor än vanligt.

Inget lugnande besked

Hon är själv barnmorska och tror inte att beskedet om att andra förlossningskliniker kan avlasta känns helt lugnande för kollegerna på förlossningen.

– Jag kan tänka mig hur det känns om de redan har många förlossningar och så ringer det på dörren och där står en omföderska med värkar var tredje minut. Då går det knappast att hänvisa till Stockholm, säger hon.

Vårdförbundet i Uppsala har haft regelbundna möten med både medarbetare och verksamhetschefen på kvinnokliniken. Den kris som Vårdfokus tidigare har skrivit om, med ett trettiotal barnmorskor som sa upp sig, verkar inte längre lika akut. I slutet av april hade tio av barnmorskorna kommit tillbaka och chefen på förlossningen var lättad.

Nackdelar med bonus

Tidigare år har arbetsgivaren lockat personal att senarelägga sin semester genom att ge en särskild sommarbonus. Vårdförbundet i Uppsala vet ännu inte om hur arbetsgivaren gör i år, men Lisa Fejde Stålnacke ser nackdelar med en sådan lösning.

– Barnmorskor har en sådan tung arbetsbörda att de behöver sin semester under sommaren. Det kan verka lockande med tillfälliga lösningar, till exempel sommarbonus som användes förra året, men det gäller att orka ett helt yrkesliv också, säger hon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida