Var tredje barnmorska tog tillbaka sin uppsägning på Akademiska

Men 20 har valt att sluta på Akademiska och sommaren kommer att bli påfrestande.

– Jag är jätteglad över de tio som kommit tillbaka. Det har varit en svår tid av kast mellan hopp och förtvivlan men nu räknar jag med att alla har bestämt sig och det är bra att veta vad man har att förhålla sig till, säger Ann Båth, chef på förlossningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Protest mot låga löner

Det var 30 barnmorskor som sa upp sig i protest mot dåliga löner. Merparten av dem som inte har tagit tillbaka sina uppsägningar finns bland den tredjedel av Akademiskas barnmorskor som roterar mellan bb och förlossningen.

– De som har jobbat mellan fem och åtta år har haft en väldigt dålig löneutveckling, det är jag den första att skriva under på, säger Ann Båth.

Barnmorskornas ingångslöner har de senaste åren stigit dubbelt så mycket jämfört med vad lönerevisionerna har gett och enheten bb förlossning har valt att inte låta någon redan anställd hamna under ingångslön.

– Det har pressat ihop utrymmet för individuell löneutveckling som satts lite ur spel, säger Ann Båth.

Tio nya rekryterade

Hon berättar att BB och förlossningen nu har rekryterat tio nya barnmorskor. Ändå kommer enheterna att gå med en mycket reducerad personalstyrka i sommar när de barnmorskor som slitit hårt hela året får sin semester.

Många kvinnor kommer att få föda på andra sjukhus.

– Vi får en väldigt svår situation i sommar. Flera gånger om dagen kommer vi att tvingas be grannarna Västerås, Stockholm och Gävle, men också Hudiksvall, Falun och Örebro, om hjälp. Just nu håller vi på att ta fram en plan för hur vi ska klara det på ett humant och värdigt sätt, säger Ann Båth.

Hon påpekar att förlossningen på Akademiska sjukhuset kommer att ha fler händer i form av extra undersköterskor och full bemanning på läkarsidan.

– Men det går förstås inte att ersätta barnmorskorna, konstaterar hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida