”Vinterersättning” på svårbemannade avdelningar i Dalarna

”Vinterersättning” på svårbemannade avdelningar i Dalarna
Akutsjukvården i Falun hör till de avdelningar där sjuksköterskor får "vinterersättning" om de tar extrapass när vakanserna är extra många. Arkivbild: Marie Eriksson

Mer pengar till sjuksköterskor som jobbar extra där personalbristen hotar att bli en fara för patientsäkerheten.

Särskild sommarersättning för uppskjuten semester och extrapass är inget ovanligt. Men landstinget i Dalarna har också infört en ”vinterersättning”. Det är framför allt sjuksköterskor som får extra betalt för att ta extrapass på avdelningar där de många vakanserna riskerar att gå ut över patientsäkerheten.

– Det här är en ersättning vid extraordinära vakanssituationer. Verksamhetschefen avgör när behovet uppstår. Det är ett ensidigt arbetsgivarbeslut, kanske hade det varit bra med en dialog med oss, säger Jenny Nyberg, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning Dalarna.

Ersättningen innebär mellan 50 och 200 kronor extra per timme beroende på när på dygnet extrapasset ligger, utöver den vanliga kvalificerade övertidsersättningen för extrapasset.

De avdelningar som berörs är medicinmottagningen på Mora lasarett, kvinnosjukvården i Dalarna, avdelning 86 i barn- och ungdomspsykiatrin och akutsjukvården i Falun.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida