Negligerade stora blödningar
Sjuksköterskan följde avdelningens rutiner för medicinska aborter och kontrollerade varken kvinnans sjunkande blodtryck eller blödningarnas omfattning. ?
Den 32-åriga kvinnan lades in på kvinnokliniken för behandling sedan hennes foster hade dött i graviditetsvecka 14. Hon behandlades med läkemedlet Cytotec i fyra omgångar under kvällen, natten och morgonen. Blödningarna under natten var så stora att dagsjuksköterskan tillkallade en läkare som anmälde kvinnan till akut skrapning på grund av ofullständig abort efter medicinskt inducerad abort, vaginal blödning och blodbrist.?
Också under operationen blödde kvinnan mer än vanligt. Från ett blodvärde på 137 då hon kom in till kliniken hade det sjunkit till under 60 efter operationen. Det skrev kvinnan som anmälde sjuksköterskan och den överläkare som hade skickat henne till operation. ?
Kvinnan berättade att hon hade tvättat de nedblodade golven i rum och toalett minst tre gånger under natten och varje gång frågade hon nattsjuksköterskan om det var normalt att blöda så mycket. Sjuksköterskan kontaktade inte läkare någon gång under natten trots att hon visste om den ymniga blödningen. I stället fick kvinnan smärtlindring i form av Ketogan så att hon somnade för att sedan vakna med sängen full av blod. Hon var också cirkulatoriskt påverkad. ??
Sjuksköterskan skrev att hon hade bedömt situationen som normal och hanterat den enligt avdelningens rutin för medicinskt avbrytande av graviditeter. Läkaren skrev att han hade hoppat in på dagsjuksköterskans enträgna begäran då hon inte fick tag i någon av de ansvariga läkarna.
Ansvarsnämnden skrev att kvinnans livmoder var betydligt större än motsvarande fosterstorlek och när det är så vet man att risken för blödning ökar avsevärt. Patienten blödde också ovanligt mycket under skrapningen, 300 milliliter. Sjuksköterskan gjorde varken någon uppskattning av blödningarnas storlek under natten eller kontrollerade patientens blodtryck, trots att kvinnan redan vid elvatiden då blodtrycket var 105/65 hade känt sig yr. ?
På morgonen då blodtrycket var 80/60, pulsen 100 slag per minut och Hb-värdet 97 borde nattsjuksköterskan ha insett att det var risk för prechock och tillkallat läkare. ??
Läkaren, som såg till att kvinnan kom till operation, ordinerade chockförebyggande åtgärder och beställde blod, frias av nämnden medan sjuksköterskan får en erinran (hsan 2009/0344:b2). ?