»Som ett dåligt äktenskap«?Kritik mot planer på gemensam utbildning

Samarbete är modellen, det har man kommit fram till på Bild- och funktionsdiagnostiskt centrum vid universitetssjukhuset i Lund. Någon gemensam utbildning vill de inte se.

Som första enhet i landet slogs den fysiologiska och den radiologiska kliniken vid universitetssjukhuset i Lund samman 1998 och bildade Bild- och funktionsdiagnostiskt centrum, bfc. Förslaget kom från de bägge verksamhetscheferna och samarbetet började likt en gräsmatta långsamt att gro.?

– Vi började småskaligt. En fysiolog, en radiolog och en fysiker kring ett projekt om magnetkameraundersökning av hjärtat. Sedan växte det organiskt, säger Håkan Arheden, den ovan nämnda fysiologen och ställföreträdande verksamhetschef.?Nu samutnyttjas en stor del av den tunga apparaturen på bfc, vissa ronder är gemensamma och radiologer och fysiologer arbetar sida vid sida.?

– Vi lär av varandra, vi har ett intellektuellt utbyte och gör en ekonomisk besparing, säger Håkan Arheden.?

För bfc:s del är en orsak till framgången att representanter för båda de tidigare klinikerna sitter i verksamhetsledningen. Men det är, enligt Håkan Arheden, ingen garanti för att det ska fungera bra.?

– Hos oss har det fungerat och vi har inga lokala stridigheter men det är ingen lätt sak. I grunden handlar det om ledningsskiktets attityder. Vill de olika inriktningarna ha utökade domäner eller vill de ha ett reellt samarbete??

Den nya läkarspecialiteten bild- och funktionsmedicin har trots all vilja till samarbete ställt till det, inte bara i Lund, utan i hela landet. Håkan Arheden liknar det vid ett äktenskap som ingåtts med goda intentioner men som sedan slutat i att endast den ena parten, radiologin, får »skriva under papperen« under den fem år långa specialistutbildningen.?

– Samarbete ja, samma utbildning blir tokigt, säger han.?

Håkan Arheden anser att för att på bästa sätt dra nytta av de olika kompetenser som finns inom fysiologin och radiologin måste Socialstyrelsen förstå att det rör sig om områden med helt olika kunskapsbaser. Undersökningar från Danmark och Sverige visar att det är mindre än tio procent av specialistkunskapen som är gemensam mellan de två inriktningarna.

– Det är det som är det fina med två kompetenser som överlappar varandra så lite. Vid samarbete blir kunskapsmassan mycket större, säger han.??

Om en sammanslagning av utbildningarna till röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker med inriktning mot klinisk fysiologi skulle bli lika misslyckad kan han inte svara på.?

– Det beror på hur man gör, förslaget måste tas fram av personer som är insatta i hur den faktiska verksamheten fungerar. Det är absolut inte en omöjlighet, men då måste de ingående parterna ha möjlighet att påverka utbildningen på ett sådant sätt att ingen kompetens eller kunskapsbas går förlorad.?

Svensk förening för klinisk fysiologi, där Håkan Arheden är styrelseledamot, är positiv till att utreda en sammanslagning av de båda utbildningarna, på lång sikt. Samtidigt är föreningen klar över att Högskoleverkets agerande har orsakat ett akut problem.?

– Man kan ha vilka visioner som helst, just nu utbildas för lite personal med rätt kompetens, säger Håkan Arheden. ?

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida