Vårdpolitik

Kräver att regeringen tar ansvar för att det finns specialistsjuksköterskor

Kräver att regeringen tar ansvar för att det finns specialistsjuksköterskor
- Den onda cirkeln måste brytas. Sjuksköterskorna är så få att de inte avvaras för att gå specialistutbildningen och dessutom saknas handledare. Nu måste regeringen agera, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Bristen på specialistsjuksköterskor går ut över barn med cancer. Nu måste staten se till att sjukhusen har utbildningsanställningar för sjuksköterskor, kräver Vårdförbundet idag i en debattartikel.

Regeringen kan inte längre vänta på att landstingen ska ta ansvar för att erbjuda tillräckligt många sjuksköterskor utbildningsanställningar. Konsekvenserna blir för stora för patienterna, anser Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver hon att regeringen tar över ansvaret. Regeringen bör besluta om en statlig reglering så att huvudmännen tillhandahåller utbildningsanställningar för sjuksköterskor.

Reagerade starkt

– Det bör ske genom lagstiftning på samma sätt som för ST-läkarna. Och det måste ske nu. Vi har inte tid att vänta, för konsekvenserna blir för stora för patienterna, säger Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Hon har reagerat starkt på att barn med cancer drabbas av bristen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Var fjärde vårdplats i barncancervåren saknas eller hålls stängd, och operationer av sjuka barn ställs in, visar en granskning som Barncancerfonden gjort, som Vårdfokus tidigare rapporterat om.

– Jag blir så arg och ledsen för att ingen har gjort något fast vi har vetat att specialistkunskapen har minskat. Det räcker inte med att det finns en kirurg, det krävs ett team som kan omvårdnaden, annars kan barnet dö.

Betald specialistutbildning

Majoriteten av sjuksköterskorna på landets sex barncancercentrum saknar specialistutbildning. Vårdförbundet menar att varje barncancercentrum behöver ta initiativ till utbildningstjänster för att låta sjuksköterskorna specialistutbilda sig. Det bör ske tillsammans med högskolor och universitet inom ramen för Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring, AST, enligt Sineva Ribeiro.

AST innebär att sjuksköterskan är anställd på sin blivande arbetsplats under specialistutbildningen med bibehållen lön och med kollektivavtalets övriga fördelar.

Läs fler artiklar om AST här.

– Den här bristen på specialistsjuksköterskor inom barncancervården har man vetat om i flera år. Jag var på en cancerdag med förre sjukvårdsministern för ett par år sedan där det lyftes fram, men inget har gjorts.

Gäller alla specialistutbildningar

Vårdförbundets krav på ny lagstiftning som tvingar landstingen att satsa på utbildningsanställningar för sjuksköterskor, på samma sätt som läkarna, gäller alla specialistutbildningar.

– Nu är det dags för den här regeringen. Vi kan inte låta landstingen styra över vilken kunskap som kommer att behövas i verksamheten. Det behövs nationell reglering av utbildningsanställningarna. Det måste bli ett krav på landstingen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida