95 procent säger ja till strejk i England

Ett kraftfullt ja blev svaret på den brittiska sjuksköterskeorganisationen RCN:s fråga om medlemmarna i England kan tänka sig att strejka för högre löner. Omröstningen avslutades i förra veckan.

20 augusti 2007

Sjuksköterskorna i England har formellt erbjudits en löneökning på 2,5 procent. Men eftersom regeringen delade upp löneökningen på två utbetalningstillfällen, 1 april och 1 november, blev löneökningen i realiteten bara 1,9 procent på årsbasis.

Detta retade upp RCN (Royal College of Nursing) i så hög grad att organisationen för första gången någonsin överväger en strejk. En medlemsomröstning gav ett tydligt svar: 95 procent vill gå vidare, fem procent säger nej till en strejk. Röstdeltagande var dock bara knappt 20 procent.

Nya förhandlingar

Samtidigt har regeringen nu till slut satt sig vid förhandlingsbordet igen. Fortfarande erbjuder man inga 2,5 procent på årsbasis, men har lagt fram förslag om en rad andra förbättringar.

RCN:s styrelse överväger nu regeringens nya bud. Ett beslut om en eventuell strejk måste enligt stadgarna föregås av ytterligare en medlemsomröstning samt beslut på en särskild kongress.

Även fackförbundet Unison (som organiserar offentligt anställda, också många sjuksköterskor) förbereder sig för att strejka mot lönebudet. Men för sjuksköterskorna inom Unison är det i så fall inte första gången de går i strejk.

Det finns en stor grad av självstyrelse när det gäller bland annat sjukvården i UK (United Kingdom). Löneökningen på 1,9 procent gäller därför bara sjuksköterskorna i England. I Skottland, Wales och Nordirland får sjuksköterskorna – sedan RCN och Unison protesterat – en löneökning på 2,5 procent från den 1 april efter beslut av respektive lokal regering.

 

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida