Första lönestrejken för Englands sjuksköterskor?

I morgon lördag samlar den engelska sjuksköterskeorganisationen RCN sin rådgivande församling på högkvarteret i London för att ta ställning till regeringens senaste lönebud. Om budet avvisas tar RCN ytterligare ett steg mot sin första strejk någonsin.

14 september 2007

Upprördheten bland sjuksköterskorna i England är stor över hur regeringen hanterar årets löneökningar. Enligt regeringsbeslutet delas löneökningen (på formellt 2,5 procent) upp på två tillfällen, vilket i praktiken innebär att löneökningen blir 1,9 procent.

Sjuksköterskorna i Wales, Nordirland och Skottland får löneökningen på 2,5 procent ograverat från den 1 april i år tack vare beslut i de regionala organen.

Omröstning om strejk

Förslaget att gå ut i strejk har varit ute på medlemsomröstning. Mitt under omröstningsproceduren kom regeringen med ett kompletterande avtalsbud som i huvudsak innehöll en låglönesatsning, men också löften om att påbörja diskussioner om lönestrukturen i den statliga sjukvården.

Regeringens bud har diskuterats i organisationen i en dryg månad, och medlemmarna har också kunnat skicka synpunkter direkt till RCN centralt. Efter denna konsultation samlas alltså RCN:s rådgivande församling för ge sin syn på budet.

Strejk hotar hela offentliga sektorn

Den andra stora fackliga organisationen för sjuksköterskor, Unison, planerar också för strejk.

Likaså gör stora delar av den övriga offentliga sektorn. Men den nye premiärministern Gordon Brown (labour), fram till i somras finansminister, är stenhård. Han framträdde nyligen på den fackliga huvudorganisationen TUC:s kongress. Budskapet var: ”Lönedisciplin är avgörande för att hindra inflation, upprätthålla tillväxten och skapa fler jobb.” Högst två procents löneökning är regeringens budskap.

Svaret på det är hot om strejk eller vilda strejker (inom vissa sektorer är det förbjudet att strejka, bland annat gäller det fängelsepersonal och poliser). En del vilda strejker har redan förekommit, bland annat bland fängelsepersonal.

Storbritannien är ett mycket ojämställt land, sett i ett europeiskt perspektiv. En procent av befolkningen äger 21 procent av de samlade tillgångarna. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida