Samhälle

Högre risk för ny sjukskrivning hos vårdpersonal

Högre risk för ny sjukskrivning hos vårdpersonal
De som arbetar i vård och omsorg har 10 till 15 procents större risk att hamna i ny sjukskrivning inom ett år efter avslutat sjukfall, jämfört med personer i tillverkningsindustrin. Bild: iStock

Många sjukskrivna börjar jobba inom ett år. Men vårdpersonal hör till de yrkesgrupper som har större risk att hamna i en ny sjukskrivning inom ett år.

9 november 2018

Av de personer som fått avslag på fortsatt sjukförsäkring är det en tredjedel som inte är tillbaka i arbete inom ett år. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Mest utsatta är de som arbetar inom vård och omsorg. De har större risk att åter bli sjukskrivna inom ett år.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Ulf Huett

– Många av våra medlemmar blir idag sjuka av att vårda andra sjuka, det är en av orsakerna till att det är tungt arbetsmiljömässigt. Det är hårt på jobbet och man är väldigt ensam på arbetsplatsen, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande till Sveriges Radio.

Många återgår inte i arbete

Rapporten grundar sig på personer som avslutade sina sjukskrivningar under 2015. Försäkringskassan har tittat på vad som händer efter 180 dagar då den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden, istället för endast mot det arbete den sjukskrivne har sedan tidigare.

Rapporten visar att 30 procent av de personer som fått avslag på sin sjukskrivning efter 180 dagar inte är i arbete efter ett år. Jämfört med 15 procent av de som själva avslutat sin sjukskrivning.

Faktorer som har betydelse för risken att inte kunna komma tillbaka till arbetet när sjukskrivningen tar slut är låg inkomst, tidigare sjukskrivning och vilken bransch man arbetar inom.

Större risk för ny sjukskrivning

Arbetande inom vård- och omsorg löper högre risk än arbetande i nästan alla andra branscher att återgå i ny sjukskrivning. Jämfört med de som jobbar till exempel i tillverkningsbranschen löper arbetande inom vård och omsorg 10 till 15 procents större risk att hamna i ny sjukskrivning inom ett år efter avslutat sjukfall.

Många fler kvinnor arbetar i vård och omsorg och har högre risk än män att hamna i ny sjukskrivning ett till tre år efter avslutat sjukfall.

Ifrågasätter återgång till vården

Sineva Ribeiro menar att sjuka sjuksköterskor får höra att de ska tillbaka till det jobb de hade. Det ifrågasätter hon.

– Det var ju jobbet du hade som gjorde att du blev sjuk tidigare. Man har inte förändrat något i rehabiliteringskedjan som gör att jag inte blir sjuk nästa gång, säger hon till Sveriges Radio.

De som har störst risk för ny sjukskrivning ett till två år efter avslutat sjukfall arbetar förutom vård och omsorg inom sociala tjänster, uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida