Reinfeldt: Vi vill att vården inte drabbas av den ekonomiska krisen

När statsminister Fredrik Reinfeldt gästade Vårdförbundets kongress sa han att regeringens strävan är att vården inte ska drabbas av den ekonomiska krisen.

4 december 2008

Trots att neddragningar pågår på många håll i vården sa statsministern till de 190 kongress­ombuden: »Vi ska inte skära ned i kärnan av den svenska välfärdspolitiken«.

Fredrik Reinfeldt svor sig fri från ansvar för löne­utvecklingen inom sjukvården. På direkt fråga från Vårdfacket sade han sig inte heller vara villig att skicka signaler till arbets­givarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, skl, om en högre lönenivå för Vårdförbundets medlemmar.

– Jag kan påverka det ni har kvar efter skatt – »banko­matpengarna«. Det har vi gjort – för en genomsnittlig sjuksköterska handlar det om 1 400 kronor i månaden, sa statsministern.

Han var däremot mycket tydlig när det gäller att det bör finnas ett avtal om en omställningsförsäkring inom den offentliga sektorn liknande den som finns inom den privata.

– Den har räddat många privatanställda från arbetslöshet.

Fredrik Reinfeldt var självkritisk när det gäller moderaternas sjukvårdspolitik – förr. Under sin tid som partiledare har han arbetat för att förändra den, bland annat ledarskapet.

– Jag vill se mer själv­styrande enheter, mer medarbetarmakt, sa han.I samband med att Anna-Karin Eklund tackade Fredrik Reinfeldt överlämnade hon det uttalande om papperslösas rätt till sjukvård, som kongressen hade antagit tidigare under kongressen.

På en fråga från Vårdfacket svarar Fredrik Reinfeldt att han inte har satt ned foten i denna fråga.

– Det är en avvägning mellan rätten till sjukvård och regelverket för invandringen. Vi tittar på hur den gränsdragningen ska se ut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida