Arbetsrätt

Sjuksköterska sparkades efter att Vårdförbundet stämt företaget

Sjuksköterska sparkades efter att Vårdförbundet stämt företaget
Innan tvisten hann avgöras i Arbetsdomstolen avskedades sjuksköterskan av ambulansföretaget. Arkivbild: Getty Images

”Dålig publicitet”, tyckte ambulansföretaget och sparkade den sjuksköterska som krävdes på ersättning efter att ha skadat en port i jobbet. Nu stämmer Vårdförbundet företaget igen.

28 augusti 2019

I december 2017 skulle sjuksköterskan tvätta ambulansen. I tvätthallen stod en av räddningstjänstens stegbilar i vägen. När sjuksköterskan på egen hand försökte flytta fordonet gick porten till tvätthallen plötsligt ner. Porten fick  en lättare skada som snabbt åtgärdades.

Trots att olyckan skedde i jobbet krävde företaget att sjuksköterskan skulle stå för reparationskostnaderna, cirka 6 000 kronor. Pengarna drogs från hans nettolön. Sjuksköterskan tog kontakt med Vårdförbundet som valde att stämma ambulansföretaget inför Arbetsdomstolen, vilket såväl Vårdfokus som andra medier berättat om.

Ny stämning

Nu har Vårdförbundet lämnat in ännu en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Den 25 april avskedades nämligen sjuksköterskan av företagets vd. 

Som skäl ska företaget ha angett att tvisten i Arbetsdomstolen gav bolaget dålig publicitet, uppger Vårdförbundet. Eftersom sjuksköterskan inte ansåg att han skulle betala skadan på porten ansåg företaget dessutom att han hade fel värderingar för att få vara anställd där.

Bolagets vd anklagas också för att ha kontaktat en annan arbetsgivare för att få denne att inte anställa sjuksköterskan i framtiden.

– Det som hände när det gällde garageporten var ovanligt i sig, att man inte hittade en förlikningslösning. Hur utvecklingen har blivit efter det skulle jag nog vilja säga är ytterst ovanlig, säger Vårdförbundets förbundsjurist Jeanette Lindgren Dahlin.

Kräver 750 000 i skadestånd

Vårdförbundet anser att sjuksköterskan avskedades trots att det inte ens fanns saklig grund för uppsägning.

Förbundet yrkar på att sjuksköterskan ska få lön för alla de månader som gått sedan avskedandet fram till huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen startar.

Utöver det krävs 750 000 kronor i allmänt skadestånd: 450 000 kronor till sjuksköterskan för brott mot lagen om anställningsskydd, medbestämmandelagen och kollektivavtalet och 300 000 kronor till Vårdförbundet för brott mot medbestämmandelagen och kollektivavtalet.

Den första förhandlingen i Arbetsdomstolen var satt till början av oktober. Men Vårdförbundet har begärt att båda målen handläggs gemensamt, varför det kan dröja ytterligare en tid innan förhandlingarna startar.

Vårdfokus har sökt vd:n för ambulansföretaget för en kommentar, men ännu inte lyckats nå honom.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida