pension

Ullas pension sänks med 342 kronor

Ullas pension sänks med 342 kronor
Ulla Nilsson hoppas att det i bästa fall går jämnt upp med höjd inkomstpension och sänkt tjänstepension.

Ulla Nilsson har i dag fått ett glädjande besked. Hennes tjänstepension som Vårdfokus skrev om i går ska "bara" sänkas med 342 kronor. Hon frågar sig hur man ska förstå det av den knapphändiga informationen.

23 januari 2018

Som Vårdfokus skrev i går är den pensionerade sjuksköterskan Ulla Nilsson i Simrishamn en av de drabbade av årets pensionssmäll.

Många av de äldsta pensionärerna som under sitt yrkesliv har arbetat i kommuner och landsting och har avtalet PA-KL får i år sänkt tjänstepension.

Fick två olika besked

Ulla Nilssons tjänstepension, som betalats ut av försäkringsbolaget KPA i många år, var förra året 1 022 kronor. I förra veckan fick hon först ett besked från försäkringsbolaget KPA om att hennes nya, sänkta tjänstepension var 451 kronor i månaden. Senare samma vecka fick hon ett nytt brev där det stod att den var 229 kronor.

Eftersom det inte följde med någon förklaring utgick hon ifrån att tjänstepensionen var sänkt till 229 kronor, det vill säga cirka 800 kronor lägre än förra årets tjänstepension.

Till tröst har hon nu efter att åter ha ringt KPA förstått att det var två olika besked på två utbetalningar och att hennes hela sänkning i stället blir 342 kronor.

Svårt förstå vad som gäller

– De har inte haft två besked tidigare. Jag har alltid fått ett enda besked om vad utbetalningen ska bli per månad. Hur ska jag och andra pensionärer kunna förstå vilken sänkning som gäller?

Ulla Nilsson arbetade under sitt yrkesliv på Kristianstads och Simrishamns sjukhus, som sjuksköterska och vårdlärare i många år. Hon tycker visserligen att en sänkning på 342 kronor är bättre än 800 kronor.

– Men jag förstår fortfarande inte varför tjänstepensionen sänks och har inte fått någon information någonstans ifrån.

Ulla hoppas nu att höjningen av inkomstpensionen som hon fått i år ska väga upp den sänkta tjänstepensionen så att det i bästa fall blir plus minus noll.

Förhandlingar i dag

Tjänstepensionen PA-KL sänks alltså för många av de äldsta pensionärerna i år. Det beror på ett visst sätt att räkna upp pensionen och att det av olika skäl just i år får den omvända effekten.

Vårdförbundet kommer i dag via offentliganställdas gemensamma förhandlingsorganisation OFR att träffa SKL för överläggningar om de sänkta pensionsutbetalningarna.

Läs mer om varför tjänstepensionen i det gamla avtalet sänks i år på Vårdförbundets webb.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida