Pension

Ulla får mindre i pension: ”Känner mig arg och kränkt”

Ulla får mindre i pension: ”Känner mig arg och kränkt”
- Jag har inte fått någon information om varför tjänstepensionen sänks, säger Ulla Nilsson, pensionerad sjuksköterska i Simrishamn. Bild: privat

De äldsta pensionärerna som jobbat i landsting och kommuner drabbas i år av en pensionssmäll när tjänstepensionen sänks för många. En av dem är den snart 80-åriga sjuksköterskan Ulla Nilsson i Simrishamn.

Ulla Nilsson har arbetat som sjuksköterska i Skåne under sitt 40-åriga yrkesliv. Hon är pensionär sedan 2002 och har haft 1 022 kronor i månaden i tjänstepension. Men förra veckan fick hon ett brev med beskedet att den i år sänks till 451 kronor i månaden och några dagar kom ytterligare ett brev att den sänkts till 229 kronor.

– Jag känner mig arg och kränkt. Jag undrade ju vad det beror på. Men det var ingen information alls från KPA medskickad. Vad är det här – har någon bestämt att alla över 80 år ska få sänkt pension nu? säger hon.

Artikeln har uppdaterats sedan den först publicerades. Läs mer här.

Dålig information

Dessvärre kunde försäkringsbolaget KPA inte heller ge henne någon information när hon ringde och frågade.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat om pensionssmällen kan runt 150 000 pensionärer som arbetat i kommuner och landsting drabbas av en sänkning av som mest 800 kronor i månaden. Där ingår även Vårdförbundets medlemmar som arbetat i sektorn och har det gamla avtalet PA-KL. Många av dem ringer nu till Vårdförbundet och är upprörda över sänkningen de fått.

– Jag har inte fått någon information, varken från KPA, arbetsgivaren eller facket. Det enda som gjorde att jag var lite förvarnad var artikeln i Vårdfokus. Men där stod det att ingen skulle få lägre tjänstepension än 1 200 kronor, säger Ulla Nilsson.

Fick fel besked

I Vårdfokus tidigare artikel berättade Vårdförbundets pensionsexpert Jan Dahlström att ingen inom avtalet skulle behöva få lägre än 1 200 kronor i tjänstepension i månaden, tack vare ett garantibelopp som förhandlades fram förra året.

Men detta stämmer inte. Tyvärr var Vårdförbundet för snabba med att ge det beskedet.

– Det var olyckligt uttryckt av mig. Avtalen är komplicerade och vi behövde svara på svåra frågor snabbt innan vi analyserat klart. Tyvärr gäller garantinivån bara de som haft mycket låg tjänstepension för att de haft förtidspension, sjukbidrag eller arbetsskadelivränta när de var yrkesverksamma.

Hårdast slår sänkningen mot de som är födda 1937 och tidigare, men även de som är födda mellan 1938 och 1953 kan beröras i mindre omfattning.

Bakgrunden är komplicerade regler om hur pensionen ska räknas upp och hur reglerna i år fått den omvända effekten.

Läs mer om varför tjänstepensionen i det gamla avtalet sänks i år på Vårdförbundets webb.

Ska träffa SKL i morgon

Vårdförbundet har lyft frågan om den nya pensionssmällen med arbetsgivarna, Sveriges kommuner och landsting, SKL genom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR där Vårdförbundet ingår som ett av 16 fackförbund.

Imorgon träffas OFR och SKL för överläggningar. I gruppen som träffas ingår även företrädare för andra fackförbund med drabbade medlemmar; Akademikeralliansen och Kommunal.

– Vi tar väldigt allvarligt på det som hänt. Vi kommer att trycka på i diskussionerna. Vi vet inte om SKL tycker att det är lika förfärligt än. Det här kan bli starten på en förhandling, säger Jan Dahlström.

”Jag skulle inte klara mig”

Den pensionerade sjuksköterskan Ulla Nilsson har svårt att förstå hur pensionen kan sänkas så drastiskt. Hon har arbetat i region Skåne i många år, på sjukhusen i Kristianstad och Simrishamn. I flera år arbetade hon också inom regionen som vårdlärare.

Men Ulla Nilsson har arbetat halvtid en stor del av yrkeslivet och varit hemma med barn. Dessutom arbetade hon för Praktikertjänst sin sista tid som yrkesverksam, då Simrishamns sjukhus privatiserades.

– Jag är änka och skulle inte klara mig idag om inte min man haft pensionsförsäkringar som jag fått ta del av efter hans död. De här pensionssänkningarna måste klargöras nu.

Socialministern upprörd

I dagarna öppnar alltså tusentals pensionärer ett brev från tjänstepensionsföretagen KPA och Skandia med beskedet att deras tjänstepension är sänkt. Deras ilska har nu nått hela vägen upp till regeringen, som just sänkt skatten för pensionärer och höjt bostadstillägget.

– Hela avsikten är att Sveriges pensionärer ska få det bättre. Att ett gammalt tjänstepensionsavtal då gör att en del av pensionärerna de facto får det sämre gör mig väldigt upprörd. Det gör riktigt ont i magen, säger socialminister Annika Strandhäll till Expressen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida