Semester

Vem får ledigt i jul?

Vem får ledigt i jul?
I år är det många i vården som behövt skjuta på fjärde semestervecka till julen. Arkivbild: Mostphotos

Andra får ställa upp för att kolleger som inte haft fyra veckor semester ska kunna vara lediga i jul, säger HR-chefen Zilla Jonsson i region Östergötland. På många håll i landet är oron stor för att julledigheten ska brinna inne. Vårdfokus reder ut vad som gäller enligt lag och avtal.

30 november 2020

Bland sjuksköterskor och annan personal som jobbar i covidvården eller berörs av pandemiplanen på universitetssjukhuset i Linköping finns det en stor oro för att den efterlängtade julledigheten ska brinna inne, berättar Åsa Wilhelmsson, narkossköterska och fackligt förtroendevald.

Åsa Wilhelmsson
Åsa Wilhelmsson. Foto: Privat

‒ Planen är att vi ska få ut vår lagstadgade semester, säger arbetsgivaren. Men behovet av personal ökar och det är många som bara fick tre veckors semester i sommar, som sett fram emot att få vara lediga i jul, berättar hon.

Oron delas med många andra i landet. Vad som händer med smittspridningen de kommande veckorna får stora konsekvenser för anställda i vården och möjligheten att få ledigt i jul.

Sommaren blev kort

På universitetssjukhuset i Linköping handlar det om några hundra medarbetare som ännu inte fått sina 20 lagstadgade semesterdagar i år, enligt fack och arbetsgivare.

Enligt regionen är det högsta prioritet att de som ännu inte fått sin fjärde semestervecka ska få den i jul. Men många ifrågasätter nu hur det ska gå till och hur genomtänkt bemanningen inför en andra våg verkligen är. Särskilt med tanke på att regionen även vill att fler ska dela på övertiden och att sjukhuset haft mycket sjukfrånvaro under hösten.

Tufft läge

HR-direktör Zilla Jonsson berättar att semesterplanen ligger fast, så långt det är möjligt. Den innebär att vård som kan vänta skjuts upp. Kompetensutveckling och möten ska prioriteras bort. Det kommer också att ske en prioritering av ledighetsansökningarna om det behövs, berättar hon.

Zilla Johnsson
Zilla Jonsson. Foto: Per Groth

‒ De som haft fyra veckors semester och sökt ledigt i jul kan få stå tillbaka. Vi vänder och vrider på varje verktyg vi har.

Kommer ni att fixa det här?

‒ Om du menar att vi kommer att fixa det utifrån att våra medborgare ska få den vård de behöver, så ja, säger Zilla Jonsson.

En vädjan inför jul

I Skåne förväntas behovet av fler vårdplatser på grund av den ökande covidsmittan bli som störst mellan lucia och jul. I en film från regionen på Facebook vädjar vårdpersonal till allmänheten om att ta rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten på största allvar. Att sjukdom och lidande står på spel. Men också deras efterlängtade ledighet med familjen som många så väl behöver.

Även i Gävleborg ökar antalet fall. Även här växer oron för inställd julledighet.

”Vi behöver sannolikt ha en större julbemanning än vanligt”, säger Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör till Arbetarbladet.

Osäkert inför helgerna

I Västra Götaland har ingen blivit nekad sin semester under jul, skriver GT. Men samtidigt säger arbetsgivaren att det finns en risk för att personal inte kommer att få ut sin beviljade semester. I Blekinge har intensivvården bestämt sig för att bevilja ledighet, men med en reservation att semestrar kan dras tillbaka om pandemiläget blir besvärligt, skriver Blekinge läns tidning.

Beviljad semester är att betrakta som ett avtal.

Gun-Britt Lindkvist, Vårdförbundet direkt.

Så kan arbetsgivare egentligen inte göra. Det går inte att säga generellt att semestrar kan dras tillbaka, berättar Gun-Britt Lindkvist från Vårdförbundet direkt.

Julledigt – vad gäller?

– Beviljad semester är att betrakta som ett avtal. Arbetsgivaren kan dra tillbaka beviljad ej påbörjad semester, men då måste särskilda skäl kunna redovisas i varje enskilt fall, berättar hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida